Olmuş, Olmamış, Olmaz!

17 Mayıs 2011 Salı
\n

\n

Yıl 1954-55. Bursa futbolda aşama kaydetmek istiyor. Bu nedenle Merinos Kulübü antrenör olarak önce Galatasarayın eski futbolcusu Arifi , daha sonra ise Beşiktaşlı Şevketi; Güven futbol takımı ise Beşiktaşın eski futbolcusu Çengel Hüseyini transfer ediyor. Ben de Bursada geçici görevliyim. Bursanın zenginlerinden Gaffarzade İhsan İpeker de beni, kendi ekibi Acar takımına antrenör futbolcu olarak transfer ediyor. Kulübümden izin de alıyor.

\n

Büyük rekabet başlıyor. Bursada özellikle Güven-Acar rekabeti Fenerbahçe-Galatasaraydan farklı değil. Güven takımı Tatar mahallelerine, Acar takımı da Bursanın burjuva kesimine hitap ediyor. Maçlar çok çetin geçiyor. Finale Acar İdman ve Güvenspor kalıyor. Stresli günler yaşanıyor. Tatar mahallelerinden tehditler alıyorum. Maçın kaderi önceden anlaşılıyor. Hakem olarak Feridun Kılıç tayin ediliyor. Maç öncesi futbolcuları soyunma odasında topluyorum. Onlara Bugün beni yaralayabilir, dövebilir, hatta hastanelik bile yapabilirler ama beni kurtarmaya gelirseniz büyük cezalar veririm diye büyük ültimatom veriyorum. Ceza almamak için onların karışmasını istemiyorum.

\n

Maç başlıyor, takımın santrforu Gâvur Ali arka arkaya iki gol atıyor. Eski Beşiktaşlı Tuğrulun babası…” İkinci yarı başında üçüncü golü atıyoruz. Güven takımı strese giriyor ve demoralize oluyor. Kaleci hariç hepsi üzerime yürüyor, ben kaçıyorum onlar kovalıyor. Yumruklardan sakınıyorum. Yaralanmamak için kendimi korumaya çalışıyorum. Bu sırada hakem Feridun Kılıç Acar hükmen galipdiyerek soyunma odasına kaçıyor. Bir ara takımımızın santrforu, Galatasarayın ve milli takımın tanınmış eski oyuncusu Muhtar Tunçaltan beni kurtarmak için harekete geçiyor ama yumruklara hedef oluyor. Sonuçta güvenlik kuvvetleri olaya hâkim oluyor. Ufak tefek yaralarla kurtuluyorum. Büyük şans... O zamanın Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, hiçbir etki altında kalmadan, hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan ve tehditlere kulak asmadan, Güven takımının 9 futbolcusuna ebedi hak mahrumiyeti veriyor. Bir ilk yaşanıyor. Ne var ki bu olay tarihte bir utanç vesilesi olarak yer alıyor.

\n

Yıllar geçiyor. Bursadaki amatör takımlar birleşiyor ve Bursaspor kuruluyor. Zorluklardan sonra hepimizin bildiği gibi geçen yıl şampiyon oluyor. Avrupa kupalarında Bursayı ve Türkiyeyi temsil ediyor. Sanki bir rüya Gerçeği söylemek gerekirse Bursasporun eriştiği bu noktaya Bursa seyircisi adapte olamıyor. Bursada yapılacak Beşiktaş maçı öncesi taraftarlar Beşiktaşlıları Bursaya sokmamak için sanki bir savaş provası yapıyor. Şehir allak bullak oluyor ve kurtarılmış bölge haline geliyor. Bu nedenle çok sevdikleri takımlarına ceza yağdırılıyor. İşte bu olay da ikinci kez Bursa ve Türk futbol tarihine bir utanç vesilesi olarak geçiyor.

\n

Atatürk portresi

\n

F.Bahçe Şükrü Saracoğlu Stadı Basın Dinlenme Salonunda bir yazarın geniş panoları yanında, kapı kenarına iliştirilmiş olan Atatürk portresi hakkında gösterdiğimiz tepkiler sonuç verdi. Şimdi Atatürkün büyük panosu gerektiği şekilde, gerektiği yere konuldu. Bu nedenle Fenerbahçe Yönetim Kuruluna ve stat müdürü Ayhan Baka teşekkür ederim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Olmaz.. Olmaz... 6 Kasım 2012

Günün Köşe Yazıları