Hikmet Çetinkaya

CHP ve Gerçekler...

14 Haziran 2011 Salı
\n\n\n

Kılıçdaroğlu önceki gece konuşurken CHPnin durumunu düşündüm...

\n

CHP gerçekten sosyal demokrat bir parti miydi?

\n

Bunu CHPlilerle tartışmadım hiç... Bence CHP liberal gömleğini giymiş, sağdan, ortadan, şuradan buradan, biraz da Ergenekondan aldığı adaylarla yola çıkmıştı.

\n

İstanbul, Ankara, İzmir vb. milletvekili listelerine baktığımda gerçeği görmüştüm.

\n

Eş-dost, tanış-arkadaş ilişkisi kendisini göstermiş, sosyal demokrasiyle uzaktan yakından ilişkisi olmayan, teklif alsalar AKPden ya da MHPden listeye girebilecek adlar seçilecek sıralara kurulmuşlardı.

\n

Böyle bir CHPyle nereye varılırdı?

\n

Hele hele kimi MYK üyeleri ve genel başkan yardımcıları evlere şenlikti.

\n

Kimilerini televizyon ekranlarında konuşurken izledim... Sosyal demokrat ideolojiyle ilgileri yoktu... Vahşi kapitalizmin güler yüzü küresel ekonomiyi savunuyordu aslan sosyal demokratlar.

\n

O gün İstanbul dışındaydım, bir kahvede arkadaşımla izliyordum muhterem üst düzey CHPli yöneticiyi.

\n

Arkadaşım bir ara şöyle dedi:

\n

Bu CHP adam olmaz, bir CHPli doğanın yağmalanmasına seyirci kalmaz!

\n

***

\n

Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 25.91’i bulduğu için seviniyordu... Çünkü, 135 milletvekili çıkarmıştı... İzmirde, Ankarada, İstanbulda, Eskişehirde umduğunu bulmasa da üç milletvekili çıkaran Edirnede yüzde 51le birinci parti olmuştu.

\n

2007 seçimleri ölçüt olarak alındığı için 112 milletvekilini 135’e çıkarmanın keyfi sürülmeliydi.

\n

Bir parti düşünün ki, il ve ilçe örgütlerini önemsemesin, 51 il başkanını görevden alsın, eş-dost-hısım ilişkileriyle seçimlere girsin.

\n

Demokrasinin olmazsa olmaz kurallarından birisi seçme ve seçilme hakkıdır. Bunun olması için özellikle sosyal demokrat partilerde temelden tepeye doğru bir politika çizilir.

\n

CHP bunu yapmadı, örgüt emekçilerini bir çırpıda harcadı, kara listeye aldı...

\n

Bu bir cehalet değil de nedir?

\n

Tüm bunlara göz yuman bir lider ve çevresi...

\n

Kızmaca darılmaca yok...

\n

Alman SPD parti içi demokrasiye ve üyelerin katılımına önem verir. 500 bin üye ve 12 bin 500 yerel örgütle organize olmuş yöntemi benimser ve böyle çalışır.

\n

Bir parti yöneticisi seni beğenmedim diyerek örgütleri dağıtmaz, parti emekçilerini dışlamaz, eş-dost ilişkisiyle SPDyi yönetemez.

\n

Orada parti içi demokrasi vardır!

\n

***

\n

Seçimler süresince Mustafa Kemal Atatürkün Aydınlanma Devriminden bir gün olsun söz edip demokrasi laiklik temelinde gerçekleşir demeyenler, gardırop Atatürkçülerini, sözde liberalleri, sağcılarıturşu kurar gibi partiye üye yapıp seçilecek sıralara koyan, solcuları, sosyal demokratları dışlayan bir düşünce CHPyi büyütmez, küçültür.

\n

Hiç kimse İzmirde AKPnin neden güçlendiğine şaşırmasın...

\n

Dinsel ve ırkçı söylemler, özetle etnik kimliğe dayalı siyaset hâlâ geçerli Türkiyede, adresi ise MHPyle birlikte AKP...

\n

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun Mehmet Ali Susama manyak diye bağırıp toplantıyı terk etmesi, AKPye en azından iki puan getirdi.

\n

Bir başka önemli konu...

\n

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlunun yıllarca başdanışmanlığını kim yapmıştı?

\n

İlknur Denizli...

\n

İlknur Hanım 12 Haziranda İzmir birinci bölgede AKPden milletvekili seçildi.

\n

***

\n

Ercan Karakaşı ve daha pek çok sosyal demokrat siyasetçiyi CHPden aday göstermeyip başta belirttiğim eş-dost ilişkisiyle liste düzenleyip tarikatçılara göz kırpanlar, Cumhuriyet devrimlerini unutanlar, değişen dünyayı, kentleşmeyi, sermaye-emek çelişkisini algılamayanlar, CHPyi sağcıymış, milliyetçiymiş, dinciymiş, liberalmiş, muhafazakârmış ayırt etmeden herkesi yakalazihniyetiyle yönetmeye kalkarlarsa, yeni CHP dört yıl sonra MHPnin durumuna düşerse hiç şaşırmayın!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aşklar ve sevinçler... 9 Eylül 2018
Hoşça kal hüzün... 6 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları