İlk Adım

14 Aralık 2013 Cumartesi

Her şeyi kendi çıkarına yontan AKP iktidarının bir hak ihlalinin de kullanılarak oyun içinde oyun yürütme olasılığı hiç şaşırtıcı gelmiyor insana.
Anayasa Mahkemesi’nin Mustafa Balbay’ın tahliyesine neden olan “seçilme hakkının ihlal edildiği”ne ilişkin son kararı ile Usta Teyyüp’ün, Mesud Barzani’yi “Kürdistan’ı selamlayarak” konuk ettiği Diyarbakır toplantısındaki konuşmayı bağdaştıranlar var.
Diyorlar ki: “Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da ‘Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, birlikte büyük, yeni Türkiye olduklarını göreceğiz.
Hiç endişeniz olmasın’ demişti. AKP, Anayasa Mahkemesi’nin son kararını, PKK ile sürdürdüğü pazarlık çerçevesinde genişletmenin hesabını yapıyor.”

Vay ki, Vay...
Anayasasına göre “laik” Türkiye Cumhuriyeti’nin geldiği durum hazindir. Bir yanda, ülke yönetimini ele geçirmiş olanlara karşı çıkar uyuşmazlıkları nedeniyle ters düşen Fethullah Gülen cemaati, diğer yanda AKP kadrolarının yanında olan cemaatler...
Kimler onlar?
Örneğin, geçen günlerde, yandaş basının deyimiyle “Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşları” olarak tanımlanan ve AKP iktidarına “şükran duyduğunu, destek ve duacı olduğunu” bir bildiri ile ifade eden 97 örgüt.
Aralarında kimler var?
İsmailağa cemaati, Menzil cemaati, Erenköy cemaati var... Başbakan’ın kurucusu olduğu Birlik Vakfı, Cumhurbaşkanı’nın damadı Mehmet Sarımermer’in başkan yardımcılığını yaptığı Ensar Vakfı var...
Tarikatlar ve cemaatler, “Türkiye’yi sen mi yöneteceksin, ben mi yöneteceğim?” kavgasını sürdürürken Türk ordusunun yurtsever subayları, gazeteciler, aydınlar, parasız eğitim isteyen gençler cezaevlerinde çürütülüyor.
Vay benim memleketimin haline...

Yine Rabıta Bağlantısı
“Müslüman ülkelerin şeriat düzeni ile yönetilmesi” amacını güden Rabıta örgütünün ilintilerini Uğur Mumcu’nun çalışmalarından el alarak işlerken Abdullah Tivnikli adı üstünde de durmuştuk.
Mumcu, Rabıta kitabında Rabıta ile bağlantılı örgütleri açıklarken Bereket Vakfı’ndan söz etmiş ve o vakfın kurucularını sıralarken yıllar sonra AKP’nin ilk Maliye Bakanı olacak Kemal Unakıtan’ın adını da saymıştı. Aynı vakfın kurucuları arasında Abdullah Tivnikli de vardı.
Abdullah Tivnikli, AKP iktidarı döneminde kamusal telefon ağının özelleştirilmesi sırasında bu kez PTT’nin telefon bölümünü satın alan Türk Telekom’un yönetim kurulu üyesi olarak karşımıza çıkmıştı. Tivnikli’nin, PTT’nin telefon bölümünün Hariri ailesine satılmasında önemli bir rol üstlendiği de biliniyordu.
Tivnikli’nin son günlerde adı yine gündemde. Gazetelere yansıyan haberlere göre, Tivnikli, bu kez yine kamuya ait Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi’ni satın alan şirketlerin büyük ortağı olarak bir “kendin pişir, kendin ye” operasyonunun içinde yer almış. Tivnikli’nin yöneticisi olduğu Kuveyt Türk Bankası, yine Tivnikli’nin ortağı ve yöneticisi olduğu Dicle Elektrik’e kredi vermiş.
Anlayacağınız, Uğur Mumcu’nun deyimiyle “tarikat-siyaset-ticaret” işleri yine tıkırında!

Borsa Değişti
Geçen hafta CHP’de Ankara Anakent için Cengiz Topel Yıldırım, Çankaya için Perihan Sarı’nın adaylığının kesin gibi olduğunu yazmıştık.
Borsa birkaç günde değişti. Önceki gece MHP’li eski Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile bir kez daha görüşülmüş. Yavaş da, Anakent Belediyesi başkan adaylığı için “evet” demiş.
Çankaya için de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, danışmanı, CHP PM üyesi de olan Ekrem Kerem Oktay için bizzat CHP Genel Merkezi düzeyinde devreye girmiş.
Şimdilik durum böyle...

Önergenin Sonucu
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na, ABD’de Gülen cemaati ile görüşünce, kendisine 2005’te cemaate ilişkin araştırma önergesi verdiği anımsatıldı. O da dedi ki:
“Öyle bir önerge vermişsek araştırma ihtiyacını duymamızdandır. Bir şeyin araştırılması o konunun olumsuz sonuçlanacağı anlamına gelmez.”
Mustafa Gazalcı ve 69 arkadaşının verdiği o önergeyi bulduk. Gülen okul, dershane ve yurtlarının sorgulandığı önergede şöyle denilmiş:
“Fethullah Gülen’e bağlı okul, dershane ve yurtlarda, Milli Eğitim Temel Kanunu’nda öngörülen, öğretim birliği içinde laik, bilimsel bir eğitim yapılmakta mıdır?
Anayasamızın 42. maddesinde ‘Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz’ diye belirtilen esaslara bu kuruluşlar uymakta mıdır? İlköğretimden üniversiteye kadar yüzlerce okulun yapımı, binlerce öğretmenin aylığı hangi kaynaktan karşılanmaktadır?”
Bu araştırma önergesi TBMM’de kabul edilmedi. Dolayısıyla Gülen okulları ile herhangi bir araştırma yapılmadı.
Cemaatle buluşmayı uygun bulduğuna göre, Kılıçdaroğlu, kendisi özel bir araştırma yapıp cemaatle ilgili olumlu sonuçlar elde etmiş olmalı.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları