Yargıçlar Sendikası Güvencede

03 Şubat 2014 Pazartesi

Yargıçlar Sendikası, sonunda hukuksal güvenceye kavuştu. Ama süreç hiç de kolay olmadı. Sendika Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu anlatıyor:
2011’de kurduğumuz Yargıçlar ve Savcılar Sendikası, dünyada yargı kararıyla kapatılan ilk sendika oldu. Konuyu Uluslararası Çalışma Örgütü’ne taşıdık ve Türkiye hakkında ihlal kararı verildi. Kapatma kararında söylenenleri harfiyen yerine getirerek 2012’de Yargıçlar Sendikası’nı kurduk. Hükümet ve Çalışma Bakanlığı, sendikamız aleyhine kapatma davası açma yoluna gitmedi, gidemedi. Hükümet, sendikayı kurmamız sonrasında, tüm işlemlerimizde sendikamız başvurularını yok sayma yoluna gitmeye başladı. Oysa yasal düzenleme uyarınca sendika kuruluşu izne bağlı değil. Kuruluş evrakını mülki amirliğe vermek yeterli ve biz de bunu zaten yapmıştık.
Bu süreçte sendikamız hakkındaki bir başvurumuz olumsuz sonuçlandırılınca, yok sayma biçimindeki, bir işlem hakkında idare mahkemesine açtığımız bir davada, idare mahkemesi, sendikanın izne bağlı olmadan kurulacağını ve tüm kuruluş işlemlerinin de yerine getirilmiş olduğunu belirterek geçen hafta yürütmeyi durdurma kararı verdi. Böylece yargıda da sendikal mücadelenin hukuksal güvenceye kavuştuğu yepyeni bir dönem başladı.”

O Vakıf
Recep Tayyip Erdoğan, annesi Tenzile Erdoğan’ın cenazesinde “Çelenk göndermeyin, İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı’na bağış yapın” demişti. Bunun üzerine, 3 gün içinde 15 yıl topladığından daha fazla bağış alan vakfın sitesi tıklanma rekoru da kırmıştı. Vakfın kurucuları arasında, AKP’den milletvekili seçilmiş Hilmi Güler, İdris Naim Şahin, Ali İbiş, AKP döneminde YÖK Yürütme Kurulu üyeliği de yapan Prof. İzzet Özgenç gibi adlar vardı, başkanlığını da Ahmet Ergün yürütüyordu.
İşte o vakıf daha sonra adını değiştirdi, TÜRGEV oldu. Hani, arkadaşımız Fırat Kozok’un haberleriyle, Bilal Erdoğan’ın, üzerinden iş yürüttüğünü kanıtladığı vakıf var ya, işte o...

Değişiklik İhalesi
Yine torba yasa, yine kuşkulu düzenlemeler...
CHP’li İzzet Çetin, AKP döneminde Kamu İhale Kurumu’na ilişkin yasada 36 kez değişiklik yapıldığını söylüyor. Son torba yasa ile yapılan değişiklik 37’ncisi.
İzzet Çetin, “Bir iktidar, her ihaleden önce yasayı değiştiriyorsa bunun altında ne aranır?” diye soruyor ve AKP’lilere sesleniyor:
“Bakanlarınızın çocukları, Başbakanınızın oğlu ve damatları usulsüz iş yapıyor, haksız mal iktisap ediyor, dediğimizde kızıyorsunuz, ama bir ihale kanunuyla ne kadar çok oynuyorsunuz, hiç mi dikkatinizi çekmiyor?”

A.Aaaaaa
AKP’nin yayın organı haline gelen Anadolu Ajansı’nın (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün, Atatürk’ün yakın arkadaşlarına ait ajans hisselerini kendisinin üstüne aldığını bu köşede dile getirmiştik. O yazı üzerine, hisselerin Kemal Öztürk’ün şahsına değil, genel müdürlük makamına devredildiği gibi bahaneler ileri sürülmüştü. Son torba yasa ile de bu garabet sürdürüldü.
Konuyu yakından izleyen CHP’li Sakine Öz, Sayıştay’ın “AA’nın yüzde 47.75 hissesine sahip Hazine Müsteşarlığı’nın sahibi bilinmeyen hisseler için öncelikle kayyum idaresinin talep edilmesi ve o payların Hazine Müsteşarlığı’na devri için gerekli sürecin başlatılması” yönündeki görüşünü anımsatıp dedi ki:
“AA’daki kamu hisselerinin özelleştirilmesi, ajansın bir AKP aile şirketi olma yolunda taşların döşenmesi demektir. Hazine, Sayıştay ve Maliye’nin usulsüzlük eleştirileri, Bülent Arınç koruması altındaki AA’da farklı hesaplar uğruna hiçe sayılmıştır.”
Koskoca devleti uyduruk bir kabileye çevirdiler, ülkeyi çiftlik gibi yönetiyorlar.

Fanatizmden Uzaklaşmak
Ankara’daki yerel seçim ile yakından ilgilenen CHP’li yönetici, yapılan bir ankete göre, CHP adayı Mansur Yavaş’ın, Melih Gökçek’in 5-6 puan üzerinde olduğunu söyleyince takıldık:
“Ne fark edecek, bir MHP’li gidecek, yerine bir başka MHP’li gelecek.
CHP’li yönetici böyle bir algıya karşı çıktı:
“Öyle demeyin. Oylar, CHP’ye verilecek. CHP, AKP iktidarına karşı, demokratik yönetime yeniden dönüş için bir çekim merkezi, merkez parti konumuna geliyor.”
CHP’nin tarihsel kökünden, sol geleneğinden söz edecek olduk, CHP’li yönetici sözümüzü kesti:
“Türkiye, birkaç yıl içinde bambaşka bir yere gelecek. Geçmişin fanatizmlerinden uzaklaşmak gerekiyor. O fanatizmde kalındığı zaman, CHP yalnızca Alevilerin, sosyal demokratların partisi konumunda kalıyor. Ne yaparsanız yapın, sağ seçmenden oy alamıyorsunuz. Bunu değiştirmek, aşmak gerekiyor. Hem CHP yerel seçimlerde çekim merkezi olarak, uzlaşmalar gerçekleştirerek önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi için şimdiden kimi beraberliklerin altyapısını hazırlıyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için kurulacak olası koalisyonlar için şimdiden ön alıyoruz.”
CHP’de yerel seçimler öncesi genel hava böyle...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları