Yaş HalindenYemeklerin FinansörüÖDP'nin Kararları

21 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

\n\n\n

Cumhurbaşkanının danışmanı Yusuf S. Müftüoğlu, Twitterda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu içinreferandumda cırcır olduğu için oy kullanamadıgibi ifadelere yer vermişti.

\n

Konuyu, Kılıçdaroğluna sorduk, Cumhurbaşkanından bir hareket bekliyoruz. Bakalım ne yapacak?karşılığını verdi.

\n

Müftüoğlunun neler yaptığının kamuoyuna açıklanmasının üzerinden günler geçti. Henüz hakkında hiçbir şey yapılmadı.

\n

Duyduğumuz kadarıyla, danışmanın yazdıkları gençliğine verilip bir şey de yapılmayacakmış zaten. Oturmaya devam edecekmiş Çankaya Köşkünde...

\n\n\n

\n\n\n

Yandaş basındaki habere göre; 2005-2006 tarihleri arasında Kent Otelde yapılan ve darbe planlarının görüşüldüğüyemeklerin finansörü Cumhuriyet gazetesi ve Mehmet Haberalimiş.

\n

Kent Otelde yapılan yemeklerin bazılarına katılan bir kişi olarak, ileri sürülen bu savların doğru olmadığına tanığız.

\n

Bir kere, yemeklerde darbe planı yapıldığı inancı tümüyle uydurmacadır...

\n

Hekimden bilim insanına, siyasetçiden gazeteciye, hukukçudan eğitimciye birçok kesimden insanın bir araya geldiği Kent Otel yemekleri, tıpkı Taksim toplantıları gibi, birer entelektüel sohbet ortamıydı. Güncel konularda -örneğin özelleştirme, tarımdaki durum, Atatürkçülük ya da dış politikadaki gelişmeler- uzman bir isim bilgilendirici kısa bir konferans verir, ardından yemeğe katılanlar aralarında söyleşirler, söz almak isteyenler masadakilere görüşlerini açıklardı. Gündemdeki konu, enine boyuna tartışılırdı.

\n

Çok iyi anımsıyoruz; bir keresinde yemeğe gelmiş olan emekli Orgeneral Hurşit Tolon -kendisi çok ve benbenci konuştuğu için, yemeğe katılanların çoğu ne dediğini dinlemek bile istemezler, sıkıldıklarını birbirlerine belli ederlerdi- 12 Eylül cuntasının uygulamalarını savunacak olmuştu. Bunun üzerine, Ankarada geniş bir dost çevresine sahip, arkadaşlarını bir araya getirmekten büyük zevk alan, ışıklar içinde yatsın hukukçu Engin Aydın, Hurşit Tolona çok sert çıkmış, 12 Eylül cuntasının ve cuntaların savunulacak hiçbir yanı olmadığını dile getirmişti.

\n

Kent Otel yemeklerinde söz alanlar mikrofonla konuşurdu ve ne söyledikleri otelin lobisinden bile duyulurdu. Yemeğin gerçekleştiği salonda en az 5-6 garson olurdu. Orada bulunan kimi kamu görevlileri resmi araçları ile Ankaranın en işlek caddesindeki -Mithatpaşa Caddesi- Kent Otele gelirler, koruma polisleri de yemeğin gerçekleştiği salon içinde dolaşırlardı. Kısacası; yemeklerin gizli, saklı hiçbir yanı yoktu. İsteyen; arkadaşlarını, dostlarını o yemeklere çağırabilirdi.

\n

Bizim katıldığımız yemeklerin hiçbirinde Mehmet Haberalı görmedik. Diğerlerine de çağrıldığını sanmıyoruz.

\n

Yemeklerin kim tarafından ödendiğine gelince... Hiç tartışmasız Alman usulü uygulanırdı. Yani, yemeğini yiyen parasını kendi cebinden öderdi!

\n

\n\n\n\n\n

Seçimlere girme hakkı kazanmasına karşın, eksik belge gerekçesiyle seçim dışı bırakılan ÖDP, partililerine, sandıktapiyasacı, özelleştirmeci, milliyetçi, gerici düzen partilerine oy verilmemesi; devrimci, sosyalist adaylara oy verilmesiçağrısını yaptı.

\n

ÖDP Genel Başkanı Alper Taşa, bu çağrının ne anlama geldiğini sorduk. Yanıtladı:Çağrımız; Emek, Barış ve Özgürlük Bloğunun bağımsız adayları için de, Ezilenlerin Sosyalist Partisinin bağımsız adaylarını da, TKP ve EMEP adaylarını da, İstanbul 1. bölgeden bağımsız aday olan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Ökeri de kapsıyor. Nasıl oy kullanacaklarını üyelerimizin anlayışına bırakıyoruz.

\n

ÖDP bir başka karar daha aldı: Antidemokratik seçim ve siyasi partiler yasalarına karşı yasaksız-barajsız seçim kampanyasını örgütleyecek.

\n\n\n

CHP’YE ARTI SANDALYE

\n\n\n

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, Kayseri gözlemlerini aktardı. Geçenlerde biz de o ildeydik,CHP, oy oranını arttırır, ama yine 1 milletvekili çıkarır. İkinci zordedik. Bizim beklentimize katılmadı:

\n

İlçelerde ve köylerde bir artış gözlüyoruz. Sebebi de çiftçinin çok büyük zarara uğramış olması. İçinde bulunduğumuz seçim atmosferinde Anadolunun genel karakteri de bu. Yalnızca Kayseride değil, Karsa kadar uzanan bir eğilimden söz ediyorum. Tarıma bağlı ekonomisi olan, nüfusu 50 binin altında olan yerlerde çiftçi memnun olmadığı zaman esnaf da memnun olmuyor. Küçük küçük ilçeler, köylerdeki AKP memnuniyetsizliği, AKP yılgınlığı oy oranına yansıyacak. Mazotun 1.5 liraya satılacağı söylemimiz de tuttu.

\n

Ayataya göre, yalnız Kayseri değil, Anadolunun çeşitli illerinden kırıntı oylar, CHPye artı sandalye getirecek...

\n

Benzer bir gözlemi de CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil yaptı:

\n

İstanbulun bölgelerinde çalışırken farklı bir halk tepkisi ile karşı karşıyayız. Sultangazide bile el sallıyorlar bizim konvoya. Bu etkileşimle hiç karşılaşmazdık eskilerde. İstanbulda AKP ile başa baş gibiyiz.

\n

CHPnin milletvekili sayısını arttıracağı kesin. Böyle giderse AKP çoğunluğu yine sağlayacak belki. Ama, büyük olasılıkla tek başına anayasa değişikliği için gerekli sayıdaki temsilciyi sokamayacak Meclise.

\n

Birisinin halife sultanlık düşü ne yazık ki boşa çıkacak anlayacağınız.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları