Yıldızımız

09 Şubat 2013 Cumartesi

Cumhuriyet ile yaşıt Macide Tanır’ı da sonsuzluğa uğurladık.
Zaman zaman arar,
“Bak şöyle bir şey yazdım. Mutlaka köşene koy, başımızdakiler okusunlar. Okusunlar da, Cumhuriyetçileri yok etmenin ne denli zor olduğunu anlasınlar” derdi.
Macide Tanır’ın sanatı, kişiliği, yaşamı ve hiç unutmayacağımız sesi aydınlanmanın seçkin pırıltısını taşıyordu.
Geceleri başınızı kaldırın bakın, orada bir yıldız yanıp sönüyor olacak. Hilalin hemen yamacında!

\n

Hukuk Düzeni

\n

İlahiyat fakülteleri varken hukuk fakültelerine ne gerek, kapatalım.
Yargıtay’ı, Danıştay’ı, hatta mahkemeleri de toptan kaldıralım.
Davalara, mahalle imamları baksın. Sorun çözülmezse Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu’na başvurulsun.

\n

Birkaç Yıl Sonra ABD

\n

Araştırmacı gazeteci Yılmaz Polat, “ABD’de F Tipi Örgütlenmenin Boyutları”nı yazdı:
“Cemaat 2 bin yılının başından itibaren hızla örgütlenmeye başladı. 38 eyalette çeşitli adlar altında 162 adet büyük bölümü vergiden muaf dernek kurdu. Teksas eyaleti 24 cemaat kurumuyla birinci sırada yer alıyor. New York ve New Jersey’de 23 kuruluş var. Pensilvanya eyaletindeki dernek sayısı ise 13. Cemaat kurumlarının en etkilileri Washington ve çevresinde çalışıyor.
Cemaat 25 eyalette 135 sözleşmeli okul açtı. Teksas eyaleti 43 okulla birinci sırada. Bunu 19 okulla Ohio ve 13 okulla Kaliforniya eyaletleri izliyor. Arizona’da 7, Florida ve Georgio’da 6 okul var. Öteki cemaat okulları 19 eyalete dağılmış durumda. Arizona eyaleti Tucson kentinde bulunan ABD’nin en büyük üslerinden biri olan (Davis Monthan Air Force Base) Hava Üssü’ne de bir okul açtı. H-1B ve E-3 çalışma vizesi tüm ülkeler arasında geçen yıl 771 kişiyle en çok cemaat kuruluşları için verildi.
Fethullah Gülen, 2005 yılında vatandaşlık için ilk adım olan yeşil kart almak için eğitimci sıfatıyla Göçmen Dairesi’ne başvurdu ancak reddedildi. İç Güvenlik Bakanlığı ve FBI aleyhine dava açtı. Aralarında eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, CIA Ortadoğu eski bölge sorumlusu Graham Fuller, CIA analizcisi George Fidasın olduğu 30’un üzerinde tanınmış Türk ve Amerikalı Gülen’e kalıcı statü verilmesi için mahkemeye destek mektubu yazdı. Gülen davayı kazandı, legal oturma izni elde etti.
Yazar Sophia Pandya ve Nancy Gallagher’a göre, cemaat kuruluşları şimdiye kadar 6 binden fazla Amerikalıyı masraflarını karşılayıp Türkiye’ye götürdü. Cemaat; ABD’de ticari örgütlenmeye de önem verdi. 16 eyalette 130 civarında çeşitli dallarda işyerleri açıldı. 21 eyalet kongresine Gülenci karar tasarıları sunuldu.”
Birkaç yıla kalmaz, ABD’de subaylar, siyasetçiler, gazeteciler ve yazarlar tutuklanmaya başlar!

\n

Tetik

\n

Yandaş medyacılar, bir süredir Ankara İletişim Fakültesi (İLEF) ile uğraşıyor. Fakültenin öğretim üyeleri Marksistmiş de, BDP’liler ile resim çektirmişler de, PKK’li haber ajansları ile bağlantı kurmuşlar da...
İLEF, gazetecilik dersi ile yanıt verdi bu ne idüğü belirsiz olan şeylere:
“Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi eğitim verdiği gazeteci adaylarına, gazetecilikte mutlak anlamda tarafsız olunamayacağını yıllardır anlatır durur. Bu anlamda tarafsızlık hiçbir kurum ve birey açısından mümkün değildir. Ancak bu durum, gazetenizi bir araç olarak kullanıp karşıtı olduğunuz görüşlere sahip kişilere temel gazetecilik kurallarını çiğneyerek saldırmanıza bahane olamaz. Temel habercilik kuralları, olguların ve söylenenlerin çarpıtılmamasını esas alır. Olgulara kaynaklar, gözlemler ve belgelerle ulaşılır. Çarpıtılmış olgulardan yola çıkarak, insanları ve kurumları yargılayarak mahkûm etmek ve kendi yandaşlarına hedef yapmak gazetecilik değildir. Olsa olsa bir nefret suçudur!”
İşleri; haber, yorum yazmak değil ki! Tetik düşürmek...

\n

Ev

\n

Duyduk ki, CHP’den ayrılmadan önce kirada oturan Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, istifa sonrası Ankara’dan yeni bir ev almış.
Hayırlı uğurlu olsun.
Darısı, anayasa oylaması sonrasına...

\n

Mahkeme Kararıyla

\n

Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, geçen günlerde devrim yasaları kapsamındaki tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin yasanın bugün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında uygulanamayacağına ilişkin bir karar verdi.
Oysa, anayasa açık. Devrim yasalarının anayasaya aykırı olduğu yönünde yorumlanamayacağını hüküm altına almış.
Emekli Anayasa Mahkemesi Başkanvekili
Güven Dinçer’in dediği gibi:
“Bir mahkemenin kanunları yok kabul etmek gibi yetkisi yoktur. Milletlerarası anlaşmalar kendi hukukumuzu yorumlamakta bize ışık tutarlar, ancak doğrudan açık kanun hükümleri yerine geçmezler. Bir mahkeme kendine göre milletlerarası hukuku yorumlayıp da Türkiye’nin kurucu iradesinin beyan ettiği ve anayasaların temel metinlerinden biri olan yasayı yok kabul edemez.”
Cumhuriyetin getirildiği durum ortada: Tekke ve zaviyeler açılacak. Hem de mahkeme kararıyla...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

IMF Defteri 27 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları