Çocukların Ahlakı

05 Mayıs 2011 Perşembe
\n

\n

Kafası koparılan heykeller, yıllar önce ABDde yazılmış kitabın Türk örf ve âdetlerine uygun olmamasıgibi garip gerekçelerle toplatılması, henüz yayımlanmadan yasaklanan ve hatta okunması suç sayılan kitaplar, internette sözcükler üzerinden uygulanan sansür...

\n

Hangi birini sayacağımı şaşırdım.

\n

Türkiye yeniden yıllar öncesine, yasaklar ülkesine dönüyor. Üstelik demokrasi ve düşünce özgürlüğü gibi kavramların herkesin dilinde olduğu bugünlerde...

\n

***

\n

Yıllar önce ABDde kaldığım sırada, ünlü fotoğrafçı Robert Mapplethorpeun bir sergisi açılmıştı. Sergi, ABDnin bazı eyaletlerinde valiler tarafından yasaklandı. Mapplethorpe, çıplaklığı kullanan bir fotoğraf sanatçısıydı. Valiler, yasak gerekçesine, Çocuklarımızın ahlakını korumak içindiye yazdılar.

\n

Bostonda serginin açılmasına izin verildi. Açılışa gittiğimde inanılmaz bir kuyruk gördüm. Ama asıl şaşırdığım bu değildi. Beni şaşırtan şey, ailelerin küçük çocuklarını da yanlarında getirmiş olmalarıydı.

\n

Kuyruktakilerle yapılan röportajlarda pek çok aile, Çocuklarımızın neyi görüp neyi görmeyeceğine, neden kötü etkilenip etkilenmeyeceğine valiler değil, biz karar veririz dediler.

\n

***

\n

Sanat her zaman iktidarla çatışır. Bu, her dönemde her yerde böyle oldu. Çünkü sanatın dile getirdikleri, savundukları, göz önüne serdikleri yerleşik düzeni oldum olası rahatsız etti. Zaten öyle olmasa bir sanat yapıtının fazla bir anlamı da olmaz.

\n

Sanatsal yaratı, sıradan hayatlarımızın, bize öğretilmiş kalıpların dışında da bir dünya, bir başka bakış açısı, hoşumuza gitsin ya da gitmesin farklı dünya görüşleri olduğunu bize gösterir.

\n

İnsan hayalinin sınırları yoktur. Kimi zaman bu sınırsızlık bizi rahatsız edici boyutlarda olabilir. Kimi zaman çok tartışmalı, neye yaradığı anlaşılmaz biçimlerde de olabilir.

\n

Ama sınırlamalar, sansür, ket vurmalar, yasaklamalar hiçbir dönemde işe yaramaz. Aksine, insan bilincinin yarattıkları özgür bırakıldıkça, her tür düşünce rahatlıkla dile getirildikçe insanlığın ilerlemesi sağlanabilir.

\n

Bugün, birtakım dogmaları savunanlar bile, zamanında o dogmaların başkalarınca yasaklandığını, engellenmeye çalışıldığını asla unutmamalı...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları