Evlerinize Girebilirsiniz!

12 Kasım 2011 Cumartesi
\n

Halk nasıl isyan etmesin? Gelen bakanlara, valiye nasıl kızmasın?

\n

Daha birkaç gün önce Bakanlıkın internet sitesine bile, Şu anda en güvenilir yer Van merkez ve Erciştir, buralarda bir daha büyük deprem olmaz, kimse deprem dedikodularına rağbet etmesindiye yazmıştı Çevre bakanı.

\n

İnsanlara, çok hasar olmayan evlere girebilirsinizgibi muğlak şeyler söyleyenler bu olaydan sorumlu değil mi şimdi?

\n

Yok, bizde kimse bir şeyden sorumlu olmaz.

\n

Durumu idare etmek, o anda ortamı sakinleştirmek için söylenen sözler sonradan işte böyle sonuçlara yol açabiliyor.

\n

Ama depremin hemen ardından bütün bakanların bölgeye gitmesi demek ki bir şeye yetmiyor.

\n

Tabii bu kadar kısa sürede bütün binaların incelenip raporlanması mümkün değil ama en azından otel, okul, hastane, kamu binaları, kahve, pastane gibi yerler bir an önce incelenemez miydi?

\n

***

\n

Aynı biçimde bölgede deprem sonrası alınacak önlemler, yerleşim, barınma, ısınma, sağlık gibi hizmetlerle ilgili ülkenin ne kadar uzmanı varsa en kısa sürede normalleşmeyi sağlamak için çalışması gerekiyor.

\n

Kuşkusuz herkes iyi niyetle bir şeyler yapmaya çalışıyor ama yazık ki böyle durumlar için sistem kuramamışız. Üstelik aynı olay başımıza sayısız kez geldiği halde...

\n

Televizyonlarda saatlerce fay hatlarını tartışıp duruyoruz. Teknik konularla ilgili uzmanların görüş ayrılıklarını dinliyoruz. Elbette bir doğal afeti önceden bilmek, engellemek çok zor. Ama böyle bilinmeyenlerle uğraşmak bir yana, bilinenleri yapmak, bu tür felaketler için senaryolar oluşturmak, bununla ilgili görevlendirmeleri önceden belirlemek bu kadar zor mu?

\n

Şimdi, bundan sonra kim bir bakanın, bir valinin, bir yetkilinin sözüne güvenir?

\n

Gelişmiş ülkelerde, yurttaşlar yetkililere güveniyor, onların bilgisine, birikimine inanıyor, özellikle bu tür zamanlarda kendilerine yapılan uyarılara tümüyle uyuyor.

\n

Ve tabii bunlarda bir hata olursa da haklı olarak hesap soruyor. Çünkü gelişmiş ülkelerde yetkililer, halka kol kanat geren ağabeyya da polis kordonuyla gezerek afur tafur yapan insanlar değil onlara hizmetle görevli memurlar olduklarının farkında...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları