Gizli Çekimler, Skandallar, Dün, Bugün

17 Mayıs 2011 Salı
\n

Biliyorsunuz epey bir zaman önce herkes kendi filmini çeksin hazırlasın hatta internete koysun, böylece rahat eder diye yazmıştım.

\n

Olay bizde hâlâ kaset olayı olarak adlandırılıyor. Kaset çoktan tarihe karıştı, hatta artık antika değeri var; bazı şarkıcıların kasetleri artık CDden daha pahalıya satılıyor, ama bizde hâlâ olaya kaset deniliyor.

\n

Neyse sonuç olarak son zamanlarda yeniden patlayan gizli kamera görüntüleri özel hayat tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.

\n

İnsanın eşiyle olan hayatı özel, gerisi değil gibi birtakım tartışmalar yapılmaya bile başlandı.

\n

Bazı hukukçular gördüm televizyonda, sıradan insanların yatak odasına kamera giremez, ama milletvekilinin, bürokratın, savcının, polisin girebilir gibi açıklamalarda bulunuyorlar.

\n

Kamunun çıkarlarını ilgilendirmeyen herhangi bir konunun yayımlanması, bunun haber haline getirilmesi, hatta siyasi rekabete malzeme olarak kullanılmasına galiba fazla şaşıran da yok.

\n

***

\n

Eğer bir bürokrat, bir politikacı kamunun çıkarlarını ilgilendiren bir konuda bir suç işlerken görüntülenirse bu bazı ülkelerde mahkemede delil sayılmasa da güçlendirici etki sayılıyor, ama birçok ülkede bu bile delil olarak sunulamıyor.

\n

İki kişi arasında geçen herhangi bir konuşmanın yayımlanması bile aslında özel hayata müdahale sayılıyor.

\n

Aynı şekilde birinin sizin izniniz olmadan fotoğrafınızı çekmesi, sizden izinsiz konuşmanızı banda alması da öyle...

\n

Zaten özellikle ünlülerin, şarkıcıların, oyuncuların, yıldızların gizli görüntüleri, seks kasetleri onlara zarar vermekten çok artık daha çok iş yapmalarına, daha ünlü olmalarına, ücretlerinin artmasına yarıyor.

\n

Hatta açık söylemek gerekirse hiçbir özelliği olmadan dünya çapında ünlü olan bazı yıldızların bunu planlı yaptığını bile söyleyebiliriz.

\n

***

\n

Politikacılarla ilgili de pek çok yerde bu türden olaylar hâlâ skandal sayılıyor. Ama bizdeki gibi önceden planlanmış tuzaklara düşürülen pek yok. Orada daha çok, politikacılarla ilişkiye girenler konuşuyor, eğer politikacı onlara özel bir çıkar sağlamışsa, bu konuda devletin imkânlarını kullanmışsa sorun oluyor. Bildiğiniz gibi eski ABD başkanının evliliği bile yaşadığı ve tüm dünyanın haberdar olduğu olaylardan sonra devam ediyor.

\n

Doğrusu benim eskiden beri konuyla ilgili tutumum, bu tür görüntüleri izlememekten yana. Çünkü birileri izledikçe bu tür işlere kalkışanlar eksilmiyor.

\n

Ama günümüz teknolojisinde artık özel hayatın gizliliğini sağlamak eskisi kadar kolay değil. Yoksa bugün örnek alınan liderler, politikacılar diye anlatılan pek çok kişinin gizli görüntüleri o zaman çekilebilmiş olsaydı ne nostaljik skandallarımız olurdu.

\n

***

\n

Neyse ki o zamanlar herkeste biraz daha fazla duyarlık varmış da bu konular siyasetin dışında tutulup dedikodudan ileriye gitmemiş.

\n

ABDye, İngiltereye, İtalyaya, Fransaya bakacak olursanız çok sayıda skandal bulabilirsiniz. Hatta bunların kitapları yazıldı, filmleri çekildi. Geri kalmış ülkelerdeki diktatörlerin, kralların yaptıkları zaten yadırganmıyor.

\n

Bugün belki daha çok skandal ortaya çıkıyormuş gibi görünse de artık çok fazla bir etkisi yok. Aslında geçmişe bakacak olursanız gayri meşru diye nitelenen ilişkilerin aslında hiçbir dönemde kamuoyunda çok fazla etkili olmadığını görebilirsiniz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları