Pazar Kahvaltısı

07 Mayıs 2011 Cumartesi
\n

Pazar günleri yeni âdetimiz dışarıda ve mümkünse manzaralı bir yerde brunchyapmak.

\n

Bu bruncholayı bize uydu. Hem geç kalkılıyor, hem kahvaltı ve öğle yemeği bir arada yeniyor, hem vakit geçiyor.

\n

Moda öyle hızlı yayıldı ki, geç kalırsanız özellikle Boğaz civarında sokağa iki sandalye atmış çay ocağında bile yer bulmanıza imkân yok.

\n

Bizim çocukluğumuzda pazar kahvaltıları özeldi. Ama özelliği ailecek evde yapılmasıydı. Böyle dışarı çıkıp yer arandığını hatırlamıyorum.

\n

En lüksünden en salaşına her yerde bir kahvaltı çılgınlığı başlamış durumda. Balıkçılar bile pazar sabahı kahvaltı veriyor. Bazı yerler de köy kahvaltısına takmış. Bunun da meraklısı çok. Kıtlıktan çıkmış gibi yerken, yumurtanın köyden gelmiş olmasının bir faydası olduğuna inanıyorlar belki.

\n

Hele hava biraz güzelse, pazar sabahları kahvaltı veren yerlerin önünden geçmeyin. Kahvaltı merakı yüzünden sahil yolundan geçmek mümkün değil.

\n

***

\n

Özellikle Avrupaya gidenler kahvaltı konusunda sorun yaşar. Çünkü biz kahvaltıda peynir, zeytin yemeyi severiz. Onların kahvaltısı bize uymaz.

\n

Millet kahvaltıya bir oturuyor, bir daha kalkmıyor. Yaklaşık iki, üç saatlik bir eğlence biçimi.

\n

Çoğu yer açık büfe yapıyor ki artık akla gelecek her şey var. Ankaraya doğru giderken Bolu civarındaki kebapçılarda bile öyle bir açık büfe köy kahvaltısı sunuluyor ki akıllara ziyan. Çeşit çeşit peynir, zeytinle başlıyor, çiftlik tavuğu, enginar dolması, patlıcan kızartmasıyla devam ediyor, revani, baklava, sütlaçla son buluyor. Elli metreye yakın büfe kurulmuş.

\n

Tabağını şöyle dört, beş kere dolduranlar var ki haftalık istihkakı tamamlıyor sanırsınız. Artık gelecek hafta bir şey yemeyecek gibi görünüyorlar.

\n

Televizyonlarda habire, sabah kahvaltısında bir kibrit kutusubüyüklüğünde peynir, iki zeytin, iki adet ceviz yemeliyiz gibisinden programlar yapıp duran diyetisyenlere inat, millet omletten kabak dolmasına, çorbadan kuruyemişe ne bulursa götürüyor.

\n

***

\n

Bazıları bu işi alışkanlık haline getirmiş. Belli ki her pazar aynı yere gidiyorlar. Karı koca karşılıklı oturmuş kahvaltıya ama birbirleriyle konuşmuyorlar. Gazetelerin pazar ilavelerini açmışlar, evlerinde adeta pijamayla oturur gibi bir rahatlık içindeler.

\n

Kimi çoluk çocuğu toplamış gelmiş, çocuklar deli gibi koşturuyor, oynuyor, çığlık, kıyamet...

\n

Bazı yerler var ki millet kapıda kuyrukta bekliyor. Sanırsınız peynir ilk defa keşfedilmiş insanlık tarafından, onun tadına bakmak niyetindeler.

\n

Evet, yeni pazar eğlencemiz brunch”...

\n

Tabii ben bu yazıyı yazdıktan sonra artık pazar kahvaltısını unutuyorum, evde bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynire talim ediyorum, o da ayrı...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları