Seçim Nasıl Geçer?

19 Nisan 2011 Salı
\n

Açıklanan dev projeler ya da vaat edilenler seçimi çok fazla etkiler mi?

\n

Bunlar her ne kadar bolca tartışılsa da özellikle önümüzdeki seçimler açısından sanıldığı kadar etkili olacağını sanmıyorum.

\n

Türkiyede seçimler genellikle, örgütlenme, kitle oylarını kapma, iktidar partisinin rant dağıtımı ve liderler üzerinden hesaplansa daha doğru sonuç verir.

\n

Ama bu seçimin bir özelliği daha var. Ne olursa olsun AKPye oy verecekler ve ne olursa olsun oy vermeyecekler seçimin kaderini belirleyecek.

\n

İktidar partisinin duble yolları, konut projeleri, yatırımları, istikrarı önemseyenler açısından ekonomik gidişat, bu durumdan faydalananlar için artan kârlar elbette etkili olacaktır.

\n

Ama bunlar seçimin kaderini belirleyecek kadar önemli değil bence.

\n

Hele örneğin CHPnin sürekli eleştirildiği proje konusu bana göre hiç de sanıldığı kadar etkili değil.

\n

***

\n

Küçük yerlerde isimler, belli bölgelerde kitlesel oyların gideceği partiler az çok zaten seçimin sonucunu tahmin etmeyi kolaylaştırıyor.

\n

Örneğin Başbakanın, yurtdışında yaptığı konuşmalar kimilerinin çok hoşuna gitmiş, kimilerinin gitmemiş bunlar bence çok fazla etkili olacak unsurlar değil.

\n

Başbakanın ve CHP liderinin kişiliği, karizması kararsızlar açısından belki az çok etkili olabilir. Bu nedenle yaptıkları konuşmalar da bu etkiyi arttırabilir o kadar.

\n

***

\n

Ama zaten oldukça yüksek sayıda seçmenin oyunu kime vereceği ya da ne olursa olsun kime vermeyeceği şimdiden belli.

\n

Seçim çalışması, kararsızların oyları üzerinde yaratılacak etkiden başka pek bir şeye yaramayacak.

\n

Örgütlerin iyi çalışmasıysa, kime gideceği belli oyların da yerini bulması, sandığa gitmeyi çok da önemsemeyenleri sandığa götürebilme ve üç beş puanlık da olsa oy kapmada işe yarayacak...

\n

***

\n

Sonuç ne olursa olsun, iktidarın, tek partinin çok güçlü çoğunluğuna dayanmasının bizim gibi ülkelerde sanıldığı kadar olumlu olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle güçlü iktidarın yanında, güçlü muhalefet ve Meclis kararlarını etkileyecek bir bölünmenin en doğrusu olduğuna inanıyorum.

\n

Seçimden bugünkü tabloya benzer bir tablo çıkarsa önümüzdeki dönem yine benzer tartışmalarla zaman kaybedeceğimiz ve keskin tarafların kavgasının daha da tırmanacağı bir döneme gireceğimiz ortada...

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları