Zor Oyunu Bozar

13 Eylül 2011 Salı
\n\n\n

Her ne olursa olsun, tam teçhizatlı özel timlerin, kadın ve çocukların da bulunduğu bir gemiye saldırması ve sivilleri öldürmesinin normal”, “haklı”, “açıklanabilirbulunması mümkün değildir.

\n

Üstelik bu tür konularda son derece tecrübeli olan İsrail ordusunun bunuyanlışlıklayaptığını, tahriklere kapıldığınısöylemek de son derece komik.

\n

İsrail her zaman sert ve uzlaşmaz bir politika izliyor. Tıpkı ABD gibi, misliyle misillemeanlayışını taviz vermeden sürdürüyor.

\n

Nasıl ki ABD, Pearl Harbora karşılık iki atom bombası atmıştı, İsrail de kendisine sıkılan her mermiye karşılık sivil, asker, çocuk demeden yüz mermi sıkar.

\n

***

\n

İsrail, Türkiyenin Filistin konusuna dahil olmasını, bu konuda tavır almasını istemiyor.

\n

Bugüne kadar hiçbir düşmanlık yaşanmamış olan İsraille, bu konuda bir çatışmaya girmenin doğru bir politika olup olmadığı tartışılabilir.

\n

Ama sonuç olarak Türkiye, bu sivil geminin oraya gidişini desteklemiş, Gazze konusunda ne düşündüğünü açıkça söylemiş, bu konuda uluslararası yaptırımları yeterli bulmadığını göstermiş ve uluslararası kamuoyunun dikkatini daha fazla çekmeye çalışmış.

\n

Sonuçta beklenen özürbile dilenmemiş. Bu ne demek? İsrail hükümeti, Türkiyenin haddi olmayan bir konuya karıştığını düşünüyor ve bunu engellemenin hakkı olduğuna inanıyor.

\n

Bu konudaki sonraki gelişmeleri engellemek ve sözünden dönmeyeceğini göstermek için de en sert biçimde yapıyor bunu.

\n

Farklı toplumlardan ve dinlerden oluşan bir siviller gemisinde insanlara saldırıp öldürmeyi de olağan karşılıyor.

\n

***

\n

Bu durumda Türkiyenin geri adım atması, hata yaptığını kabul etmesi, İsraille durumu idare etmesi söz konusu olabilir mi?

\n

Türkiyenin geçmişteki dış politikası, önce Başbakanın çıkışlarıyla sonra bakanın değişmesiyle yeni bir yön almış durumda.

\n

Başbakan, dış politikada önce karşı tarafın ya da tarafların istediğini yapar gibi görünüyor ama sonra bir nokta gelip istedikleri olmayınca sertleşiyor.

\n

Çünkü aslında Avrupa Birliği ya da Kıbrıs konularında görüldüğü gibi karşı tarafın, sizin vereceğiniz tavizlerle, uyumlu ve ılımlı tavrınızla ilgisi yok. Onlar kendi uzun dönemli politikalarını sürdürüyorlar.

\n

Siz ister uzlaşmacı ister kavgacı olun çok bir şey değişmiyor.

\n

Bari en azından önüne gelen yabancı bürokratın hakkımızda ileri geri konuşup fırça atmasına izin vermeyelim.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Görüşmek Üzere... 10 Ocak 2013
Vergiler ve Zenginler 8 Ocak 2013
Kitap Korkusu 5 Ocak 2013

Günün Köşe Yazıları