Metin Tükenmez

ArdaKaptan

24 Nisan 2011 Pazar
\n\n\n

6 hafta üst üste maç kaybetmenin vermiş olduğu isteklenme (motivasyon) sıkıntısı ile savunmaya kapanan Kayserispor, alanın üçte ikilik bölümünü Galatasaraya bırakınca oyunun gidişatı da, yazgısı da Galatasarayın elindeymiş gibi göründü. Konuk Sarı-Kırmızılı takım öylesine korunma amaçlı oynadı ki, sanki Galatasaray fazla adamla oynuyormuşçasına bir izlenim edindik.

\n

Çağcıl futbol oynayan takımların en önemli özelliklerinden biri her iki savunmadan dönen topları orta alan oyuncuları ile kazanması ve bu şekilde atakta süreklilik sağlanmasıdır. Galatasaray savunmalardan orta alana dönen topların hemen hemen tümünü kazandı. Ama Cimbomun çağcıl futbolundan değil rakibin çok adamla savunma yapmasından kaynaklandı. Bir başka deyişle konuk ekibin biraz da bilinçli olarak bıraktığı boşluklarda istediği gibi top dolaştırdı Galatasaray.

\n

Boş alanda amaçsız top dolaştırmayı başarıyor Galatasaray. Çünkü dün akşam bu işi en iyi yapan iki oyuncu Ayhan Akman ve Mustafa Sarp birlikte görev yaptı. Bu ikilinin oyun anlayışı yüzünden yitirilen toplarda Kayserispor son derece hızlı karşı ataklar geliştirdi ki, beraberlik golünü de bu anlayışın bir sonucu olarak kazandı. Ne var ki, Galatasaray savunmasının arasına atılan yerden, derin topların da sonuç alıcı nitelikte olması yadsınmamalı. Topla oynama becerisi yüksek ama savunması zayıf Insua ile Servetin arasına atılan toplarda Galatasarayı sıkıntıya soktu.

\n

Özellikle Kayserisporlu Amrabatın karşı atak gücü Galatasarayı ikinci yarıda oldukça zorladı. Bir pozisyonda Arda Turan Hollandalı oyuncuyu çelme takıp sarı kart görme pahasına durdurabildi. Bu arada Arda Turanda her bakımdan olumlu gelişmeler görmek kendisi ve futbolumuz açısından sevindirici. İzlediğim kadarıyla başarılı futboluna ilk kez kaptanlık olgunluğu ve sorumluluğunu da ekledi. Tepkisel davranmadı, Türkiyede her sert girişimde veya hakemin yanılgıya düştüğü anlarda 7-8 futbolcu birden itiraz eder. Ama kaptan Arda kendisine yapılan en sert girişimlerde bile dönüp hakeme bakmadı.

\n

Hatta bir pozisyonda vurduğu kafanın rakibinin göğsüne çarpmasına izleyiciler ve Galatasaraylı futbolcular penaltı itirazı yaparken o hakemin kararının doğru olduğunu el hareketi ve beden diliyle anlattı. Böyle bir Ardaya, takım kaptanına kim ne diyebilir. Hem oynuyor hem de örnek oluyor. Bravo Arda kaptan

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları