Metin Tükenmez

TFF'nin Yaptığı Ayrımcılıktır

22 Eylül 2011 Perşembe
\n

Seyircisiz oynama cezasına çarptırılan Fenerbahçe, Türkiye Futbol Federasyonunun aldığı bir kararla 42 bin kadın ve çocuğun önünde Manisaspor karşısına çıktı. Görsel bakımdan çok hoş olan ve medyanın çok ilgisini çeken bu uygulamanın bir yanı hemen hemen tüm medyanın gözünden kaçtı. Dünya insanlık tarihinde ayrımcılıktan çektiğini belki de hiçbir şeyden çekmedi. Irk ayrımı nedeniyle yaşanan savaşlar, kör milliyetçilik anlayışına dayalı başka ulusları aşağılama ve cinsiyet ayrımı yüzünden kadınlara uygulanan zulme varan baskı

\n

Bu ayrımcılık öylesine baskın hale geldi ki, bugün dünyada egemen olan kültüre göre kadınlar erkekler karşısında zayıf oldukları için sportif rekabet içinde geride kalmaktadır. İnsanlar spor yapmaya yöneldiklerinde verdikleri karar, kadınların erkeklerden aşağı oldukları yönündedir. Örneğin ne zaman bir sporcu topu doğru kullansa adam gibi atış ama başka biri topu yanlış ve ya etkisiz kullansakadın gibi atış diyerek kadınları sportif etkinliklerde aşağılar.

\n

Bu bakış açısı bir yana, kadınla erkeklerin doğal olarak farklı oldukları ve doğal farklılıklardan dolayı erkeklerin kadınlardan üstün oldukları hatta Tanrının onları eksik yarattığına ilişkin inançları olan insanlar bile var. Biraz daha ileri gidersek bugün dünyada eğer kadınlar spor yaparlarsa, sportif etkinliklerin içinde bulunurlarsa rahimleri zarar göreceğinden çocuk sahibi olamayacaklarını anlatan doktorlar bile var.

\n

Bütün bu yaklaşımlar yıllar boyunca kadınların zayıf olduğu, erkeklerin gücü karşısında ikinci sınıf kaldıkları düşüncesi belleklerde yer etti, yerleşti, sabitlendi. Futbol Federasyonunun uygulaması da bu düşüncenin bir ürünüdür. Yapılan cinsiyet ayrımcılığının bilinçaltından bilinç düzeyine çıkartılmasıdır.

\n

Ayrıca kadınlar ve çocukların bir arada olması Fenerbahçe için avantaj oluşturmamıştır. Maç boyunca çıkartılan örgütsüz sesler gürültü kirliliği yaratmış, futbolcuların maça yoğunlaşmasına engel olmuştur. Yaratılan gürültü kirliliği yüzünden biz televizyonlarımızın sesini kısmak zorunda kaldık. Çünkü oynayanlara destek vermek bir kültür ve organizasyon işidir. Kadınlara hakları bu şekilde erkeklerden ayırarak verilemez. Bu yapılan ayrımcılığı daha da su yüzüne çıkartır. Futbol Federasyonu kadınlarımıza ilişkin bir organizasyon yapmak istiyorsa onların her bakımdan erkeklerle eşit olduğuna ilişkin girişimlerde bulunmalıdır. Bu uygulama Fenerbahçenin içinde bulunduğu durum fırsat bilinerek yapılan hoşluktan öte anlam taşımaz. Uygulama seyircisiz değil erkeksiz maç oynatmaktır.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TandemsizTakım 27 Ağustos 2012
Futbolun Spartaküs'ü 26 Ağustos 2012
Yakup Durmuş ve Erol Togay 10 Ağustos 2012

Günün Köşe Yazıları