Pokemon imam Fetoş!

28 Ağustos 2016 Pazar

Joe Biden’ın Ankara ziyareti sırasında “15 Temmuz gecesi olanları internet oyunu sandık!” açıklaması; dünyanın içine etse de alaşağı edilemeyen CEO’su Amerikan hükümetinin Türkiye’deki muhataplarıyla dalga geçtiğini düşündürebilir.
Oysa hiçbiri, asla İngilizler kadar sofistike kurnaz olamayan bir Amerikan yetkilisinin ağzından bu laf, gayet saf ve samimi bir itiraftır.
Çünkü ABD küresel jeopolitikayı zaten internet oyunu gibi algılayıp dünya ile Pokemon Go oynuyor!
Bilmeyenler için özetliyorum: “Pocket Monsters”, yani cep canavarları sözcüklerinden türetilen pokemon oyununda toprak türü, ateş türü, su türünde çeşitli yaratıklar var. Oyun, artırılmış gerçeklik tekniğiyle bulunduğunuz coğrafyada akıllı cep telefonlarıyla iz sürerek oynanıyor.
Oyuncular, “pokemon eğitmeni” sıfatıyla gerçek dünya olan oyun alanında sanal cep canavarları avlıyor, yakalıyor ve eğiterek takımını güçlendiriyor. Bir yandan başka eğitmenlerle ittifak yapıp takımını büyütürken bir yandan da müttefikleri arasında en güçlü takım sahibi eğitmen olmayı hedefliyor.
ABD, ilk Türk cep canavarlarını 4 Temmuz 2003’te, Kuzey Irak’taki Süleymaniye beldesine yaptığı baskında avladı. 3 subay, 8 astsubaydan oluşan TSK pokemon timini kelepçeleyip çuvala soktu.

***

Türkiye, ABD’nin Pokemon Go oyun alanı olduğunun farkında değildi.
Ankara’da Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, ilerleyen yıllarda Balyoz mağduru olacak Deniz Harp Okulu komutanı Amiral Türker Ertürk ile bir görüşme yapmaktaydı. Dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Köksal Karabay içeri girdi, Süleymaniye’deki durumu bildirdi. Aldığı cevap: “Aman mukavemet etmesinler!” oldu.
Hilmi Özkök, bu cevapla kendisinin de ABD tarafından eski teknolojiyle avlanıp eğitilen arkaik bir piyon olduğunu belli etti.
Gazi Mustafa Kemal’in Çanakkale’de vatan toprağını savunurken “Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum!” emri; ABD’nin sehven pokemonu olan bir Genelkurmay Başkanı tarafından Süleymaniye’de “Aman mukavemet etmesinler!” teslimiyetine dönüştü böylece.
Zaten ne mukavemeti? Baskının üzerinden üç saat geçmiş, bizim pokemonlar çoktan Amerikan çuvalına girmişti!
Kadın başbakan Thatcher’in kuş uçmaz, kervan geçmez bir karışlık çorak İngiliz toprağı için girdiği Maldivler savaşını düşünün, ne demek istediğimi anlarsınız...
Amerikalıların Süleymaniye’de oyuna giriş tarihi, özel olarak ulusal bayram “Independence Day”e denk getirilmiş, günlerden cuma, devlet tatildeydi. Pazartesi gününe kadar Washington’da hiçbir makama ulaşılamadı.
Türk pokemon timi, 60 saat boyunca başında çuval, eğitmen oyuncunun avladığı cep canavarları zulasında bekletildi.

***

TSK’nin itibarı ABD’nin et tenceresine soğan diye işte bu saatlerde doğrandı.
Çözülmenin gerisi çorap söküğü gibi geldi.
Oyun hızlandı.
ABD’nin yıllarca eğittiği İmam Pokemon Fetoş’un internet virüs timi; polis, yargıç, savcı, yani avcı pokemoncuklar olarak sahaya çıktı. Algı tuzakları, sanal kumpaslar, dijital sahtekârlıklar için gerçek davalar açıldı, gerçek cezaevleri inşa edildi.
Her şey hukuksuzdu.
Ama ordunun asker, silahlı ve savaşmak için eğitildiklerini unutacak kadar bilge, bilgin, aydın ve mülayim komutanları, subayları, hatta Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ; sonradan adi hırsızlar gibi kaçacak olan FETÖ savcıları önünde tutuklanmak için sıraya girdiler.
Zaten cezaevinde de yazar oldular, bilgilerini, bilgeliklerini kitaplara döktüler!
Çünkü teslimiyete alışılmıştı.
TSK, FETÖ pokemoncuklarına kaldı.
Gerisini biliyorsunuz.
ABD’nin Türkiye sathında ve civar coğrafyada oynadığı Pokemon Go devam ediyor.
FETÖ avcı timinin sehven pokemon mülayim komutanları yerlerde sürüklediğini gören Joe Biden’ın, 15 Temmuz darbe girişimini internet oyununda “level atlamak” diye yorumlaması normal.
TSK’nin itibar “level”ı derseniz, onu değil Cerablus, Trablusgarp bile yükseltmeye yetmez!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Vekâleten aşk 4 Mayıs 2024

Günün Köşe Yazıları