Mümtaz Soysal

Görülmemiş Cumhuriyetler

16 Kasım 2008 Pazar

BUGÜN Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin 25. kuruluş yıldönümüdür.

Kurulurken dünyaya seslenip Telaşlanmayın, güney komşumuzla federasyon kurmak için bağımsızlık ilan ediyoruzdiyerek kurulmuş bir cumhuriyet bu.

Ayrıca, o tarihten sekiz yıl önce devlet olduğunu ilan ederken de KTFD, yani Kıbrıs Türk Federe Devleti diye ilan edilmişti. Zaten 1963 cehenneminden beri çeşitli adlarla özerk olarak kendini yönetmiş bir toplum söz konusuydu.

1974 Temmuzunda Rumlar Yunanistanla birleşmek üzere 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti ortaklığını resmen bozup ada Türklerini yok edeceklerini belli edince adanın kuzeyini kurtaran Türkiye, Oyun bitti; siz adayı Türklerin altından çekmeye kalktığınıza göre, biz de kuzeyi ilhak ediyor ya da bizimle federatif bir yapı içine alıyoruz deseydi, kimsenin söyleyecek lafı olmazdı. Çünkü savaşı patlatan da, darbeci Samsona kanat geren de, savaşmayı göze alamayarak kaçıp giden de Atinadaki Albaylar Cuntası olmuştu.

Ne var ki, Türkiye o durumda bile Merak etmeyin, federasyon kurdurmak üzere adaya geldik demişti. O federasyon hâlâ kurulacak.

Niçin kurulamıyor?\t\t\tÇünkü, gelip geçmiş bütün Rum yönetimleri ve bütün Atina hükümetleri, tarihinde hiç Yunan ya da Yunanistanın olmamış bir Kıbrıs için Elen adasıdır demişlerdir hep. İşin tuhafı, 1960 ortaklığının garanticisi olmuş İngiltere ile evrensel hakçalığın güvencesi sayılan Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, neredeyse bütün dünya yine üç aşağı beş yukarı aynı inançtadır.

Ama daha tuhaf olanı, KKTCyi şimdi yönetenlerin de, Türkiyeden kopup tek vatandaşlık ve tek egemenlik bayrağı altında Rumlarla kol kola ABye girmek için çırpınıyor olmalarıdır. Girdikleri kapının önünde Anadolu Türklerinin daha yıllar yılı bekletileceğini bile bile.

Apar topar başlatılan son görüşme sürecinde ilerleme var haberlerine kanmayın siz. Talat, Ankara diplomatlarının zorlamasıyla bazen birazcık direnir gibi yapsa da, gözlemci, kolaylaştırıcı sanılan çöpçatanlar, aldıkları notlarla Annan Planına benzer yeni bir çözüm ortaya çıkaracaklar ve İki tarafa da iyi gelir diyerek kabul edilmesi için baskıya geçeceklerdir. Kıbrısı şimdi yönetenlerin bu baskıya karşı çıkmalarını beklemek hayaldir. Katliamlarla ve oyalamalarla dolu bir yakın geçmişi olup da KKTCnin şimdi yönlendirildiği kadar yanlış bir geleceğe yönlendirilen başka bir cumhuriyet görülmemiştir.

Türkiyeyi yönetenlerin de, eğer engel olunmazsa, Batıya hoş görünmek uğruna bu bir yeni bir plana evet demeyeceklerini ummak da yanlış olur. Kıbrıs davası gibi hem haklı hem güçlü olduğu bilinen bir dava sonrasında Türkiye Cumhuriyeti kadar aşırı çekingen, aşırı edilgen, aşırı bükülgen davranan bir başka cumhuriyet de görülmemiştir.

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları