Mümtaz Soysal

Güzel Şeyler

20 Ocak 2014 Pazartesi

HSYK krizinden siyaset tarihimize geçecek olan kolay unutulmaz bir söz, Cumhurbaşkanı Sayın Gül’ün kısa bir süre için de olsa çevreye iyimserlik yaymak amacıyla tekrarladığı “Güzel şeyler olacak” sözüdür herhalde. Ne yazık ki, HSYK krizinde uzunca süre beklendiği halde “şeyler”in güzel mi, çirkin mi olacağının belirlemesi fazla uzun sürdü ve çok vakit kaybedilmiş oldu. Sayın Gül, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin “Ahlak tutarlığı göstermek için metni aynen geri çevirin” tavsiyesine de uymamıştı. Oysa anayasa, “Cumhurbaşkanı devletin başıdır; bu sıfatıyla anayasanın uygulanmasını ve devlet organlarınıın düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir” demekteydi. Dolayısıyla, Gül, yetkisini kullanıp duraksamayı sona erdirebilirdi. Nitekim ondan önceki Cumhurbaşkanı Sezer pekâlâ öyle yapmıştı ama o yapmadı.
Böylece, hızlı sistemin yavaş işlemesine, “hukukun değil, devlet adamı” sıfatını taşıyanlardaki kararsızlığının sebep olabileceğini öğrenmiş olduk.
Kriz sırasında Cumhurbaşkanı’nın, “Ben rahatsızlık duyuyorum, metin bu şekliyle önüme gelmesin, bu konuda bir değişiklik yapılacaksa yasa değişikliği yerine anayasa değişikliği tercih edilsin, AB standartlarında bir değişiklik üzerinde uzlaşılsın” demesi ve kendi hukukçularından rapor isteyip sonucunu günlerce beklemesi, Meclis’ten geçirilerek önüne getirilmesini istememesi, iktidar ve muhalefet politikacılarından çoğunun bir ara bu öneriyi “iâ nihaye” Meclis’te tutmayı bile göze almış olması sayesinde, politikacı kadromuzun sebat anlayışı konusunda da fikir sahibi olduk.
Kısacası, bu tür kritik geçiş dönemlerinde Sayın Erdoğan tip olarak beceriklidir diye değil de, temkinliliğiyle dirayeti ağır basan ve uzun süre yüksek mahkeme reisliği ya da büyük baro başkanlığı yapmış olmak gibi derin hukuk deneyimine sahip bir adayı devletin başına seçerek güvenli mesafe almanın daha doğru olacağını artık öğrenmiş olmamız gerekmez mi?..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları