Mümtaz Soysal

İdeolojik Saçmalama ve Tarih

26 Ağustos 2013 Pazartesi

DÜŞÜNMEDEN suçlanan kavramlardan biri de “ideoloji” kavramıdır. “Yazı çok ideolojik olmuş, hep ideolojik düşünülüyor” gibi eleştirilere çok sık rastlarsınız; yalnız bir ideolojininin kavramlarına ve terimlerine boğulmuş yazılar ya da düşünce açıklamaları için değil, bazen sadece bir düşüncenin yardımıyla çözülmüş tutumlar, yapılan açıklamalar için de bu tür eleştirilerle karşılaştığınız olur.
Sanki feci bir suç işlenmiş gibi.
Tutumların çözülüşüne, açıklamaların yapılışına teşekkür yerine suçlama aldığınız bile olur.

\n

Örneğin “ulus- devlet” ideolojisine inanmanız sayesinde “ulus” kavramını insancıl, barışçıl, eşitlikçi, dayanışmacı, yapıcı nitelikleri size yardımcı olup yol göstermiş ise bunda ille kötü ve zararlı bir yan aranabilir mi? Bir ideolojinin temel kavramları kendi açınızdan sizi doğru, iyi ve yararlı bir sonuca götürmüşse bunda zararlı bir yan mı aramak gerekir?

\n

Başka bir açıdan bakıldığında ideoloji kavramı, Latince bir deyimle “per se”, yani “kendiliğinden” kötü müdür?
Yoo, sadece her şey gibi ideolojinin iyisi de vardır kötüsü de.

\n

İnsanların yerinde saymaları, geride kalmaları, gelişmemeleri için uydurulmuş o kadar çok engel var ki, yine insanların büyükçe bir bölümü bunları ortadan kaldırmak için zamanlarını, hatta canlarını vermek zorunda kalmışlar.

\n

Bu büyük saçmalığı sona erdirmek ancak akılla bilimin bir araya getirilmesiyle başarılabiliyor. Ne yazık ki, bu kadar doğal bir adımın atılması bile ancak devrimlerle sağlanabilmekte.
Tarih, özellikle devrimlerin ve hele Türkiye Cumhuriyeti’ni doğuran devrimler gibi atılmaların tarihini bilmek, bu konuda unutulmaz örneklerle dolu. Bu bakımdan ilkokul sıralarından başlayarak tarih öğretimine önemli yer verilmesi, ulusal eğitim programlarımız en önemli parçası sayılmalı ve gerekli ders kitapları ciddi bir titizlikle hazırlanmalıdır.
Ama usandırıcı bir yavanlıkla ya da iyi ayarlanmamış bir bilgiçlikle değil, en usta ve en deneyimli eğitimcilerin çalışmalarıyla, çocukların yaşlarına ve donanım yeterliklerine bakarak en anlaşılır basit ve temiz bir Türkçeyle.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları