Mümtaz Soysal

Kıbrıs Eğlentisi

16 Ağustos 2013 Cuma

IRKÇI katliamları durdurmak için çıkarma harekâtının ve daha büyüyebilecek çetin çatışmaların göze alındığı Kıbrıs davasının devir değişip de bir gün eğlenme konusuna dönüşebileceği aklınızdan geçer miydi?
Evet, Rum ve Yunan tarafı o davayı propagandayla birlikte eğlenme konusu bile yapabiliyor.
Türkiye’nin savunması, ekonomisi ve dış politikası açısından büyük önem taşıyan böyle bir konuyu ciddiye almazsanız ve konunun çoktan çözülmüş olduğuna aldırış etmeksizin ona hâlâ
“sorun” adını verirseniz hasımlarınızın da aslında sizin lehinize sonuca bağlanmış bir konuyu kendi lehlerine çevirmek için birtakım şeytanlıklar düşünmesine yardım etmiş olursunuz elbet.

\n

Biliyor musunuz ki, daha geçen gün, tam tarihiyle 14 Ağustos 2013 günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti saydığımız ama aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti denen ve Ada üzerinde egemenlik iddiasını sürdüren bir devletin de başkenti olduğu söylenen Lefkoşa’da Özgürlük ve Paylaşma Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi, SYKP yani Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi adıyla Avrupa Sosyalist Partisi’nin gözlemci üyesi sıfatıyla Avrupa Birliği Parlamentosu’nun içine de sızmış birtakım kuruluşlar hep birlikte yan yana gelerek hararetli bir toplantı yapıp Ada’nın “askerden arındırılması” mücadelelerinin güçlendirilmesini konuşmuşlar.

\n

Hem de “Kıbrıs Kıbrıslılarındır: Kıbrıs Anti-Militarist Barış Hareketi” gibi adı büyük bir kuruluşun şemsiyesi altında.

\n

Çok eskimiş ve cılkı çıkmış antika sol kuruluşlarının söylemlerini anımsatan bu laf yığınına bakıp “peh pöh, aman aman çok korktuk” diyerek alaya alanlar çıkmıştır herhalde eğlenerek.

\n

Ne var ki, Kıbrıs konusu Güney Kıbrıs ve Yunanistan başta olmak üzere Batı dünyasının çeşitli köşelerinde, artık yeni strateji gereği bu tür gülünç gösterilerle ayakta tutuluyor. Bilinçli olarak öyle; çünkü gayri ciddi, gülünç görüntü aynı zamanda zararsız, tehlikesiz bir izlenim verip asıl amaç olan “yabancıların gözünde Türk askerini gereksiz ve işlevsiz gösterip Ada’dan çıkarma” noktasına getirecek festival havasını yaratmaya yarıyor.

\n

Ankara’daki iktidarın da baştan beri Kıbrıs davasını hafife almasının nedeni de bu mudur acaba?

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Çelişki Korkusu 19 Mart 2014
Acı 14 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları