Mustafa Halif

Hay bin telekinezi... Ekonominin üstündeki "bulut"

12 Mart 2015 Perşembe



Bir yanda "vatan hainliği ve darbecilikle" itham edilen Türkiye ekonomisi için iki kritik isim. Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı. Diğer tarafta Cumhurbaşkanı'nın danışmanları Yiğit Bulut ve Cemil Ertem. Bir nevi maç havası. Hakem Tayyip Erdoğan.

Bir gün evvel Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında 7.5 saatlik bir ekonomi zirvesi yapılmıştı. Bu zirveden çıkan metinde bir bölüm ilgi çekiciydi:

"Merkez Bankamız para politikaları hedefi doğrultusunda gereken zamanda gereken tedbirleri almaktadır."

Adeta Erdoğan'ın ve danışmanlarının  "faizlerde indirimin zamanını belirlemeye çalışan" çıkışlarına yanıt gibiydi. Bulut faizleri yeteri kadar indirmediğini düşündüğü Başçı'ya bir televizyon programında ; "Eğer bu ülkede halk yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçmişse ve anayasaya göre de Cumhurbaşkanı bu ülkenin başıysa, bu ülkenin bir kurumu bağımsızlık arkasına sığınarak halkın kaynaklarının 5 bin gerçek ve tüzel kişinin cebine transfer olmasına seyirci kalamaz. 'Ben bunu yapamıyorum, korkuyorum' o zaman kalkarsın, korkmayan biri oturur" diye seslenmişti.

Dün 130 sayfalık bir sunum yaptı Başçı. Genelde Bakanlar Kurulu'na ya da başka ortamlarda 70 sayfa ile yetinirdi. Dün akşam adeta  ders verdi. Tane tane anlattı. Babacan ve Başçı içeriden çok mutlu çıkmadı. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklama "sanki ekonomideki kriz büyümesin'der gibiydi. Ancak dün akşam ekonomide yeni "bulutlu" dönemin habercisi gibiydi. Hay bin telekinezi...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

91 kere maşallah 22 Mayıs 2016
Bozdağ hak etti! 15 Mayıs 2016

Günün Köşe Yazıları