Ekonomi Piyasalarında Ne Var Ne Yok?

28 Şubat 2012 Salı
\n

\n\n\n

Ekonomide ve piyasalarda bazı önemli rakamlar bize ne gibi mesajlar verdi, ona bir bakalım.

\n

Boyner YKMyi satın aldı

\n

Boyner Mağazacılık, Yeni Karamürsel Mağazalarının yüzde 63 hissesini 190 milyon TLye satın aldı. Şirketin bu durumda toplam değeri 300 milyon TL olarak hesaplanabilir. Boynerin 68 mağazası ve 2860 çalışanı bulunmaktadır. 2011 yılında 132 bin metrekare net satış alanı ile 660 milyon TL ciroya ulaşmıştır.

\n

YKMnin 2011 cirosu 110 bin m2 net satış alanı ile 455 milyon TL olmuştur. Boynerin bu satın alma ile konsolide cirosunu 1 milyar TLnin üzerine çıkarması bekleniyor.

\n

Borç stokumuz 514.8 milyar TL

\n

Hazine 31 Ocak 2012 tarihi itibarıyla borç stokumuzu 514.8 milyar TL olarak açıkladı.

\n

Bilindiği gibi bir ülkenin borç stoku deyince o ülkenin herhangi bir dönemindeki iç ve dış borçlarının toplamı anlaşılmaktadır. Borç yükü ise borç stokunun GSYHye oranını ifade eder. Borç stoku hesaplarına sadece anapara yükümlülükleri girmekte ve faizler yer almamaktadır.

\n

1950’lere kadar Düyunu Umumiye borçlarını ödeyen ülkemizde dış borçlara karşı bir hassasiyet oluşmuştur. Dış borçtan bağımlı ekonominin bağımsızlığımızı yok edeceğinden endişe duyarız. Ancak genel olarak ekonomistler, Türkiyenin borç yükü oranının Maastricht kriterleri içindeki yüzde 60 oranının altında olduğunu belirterek korkmamamızı tavsiye etmektedirler.

\n

Kapasite kullanım oranı düştü

\n

Şubat ayı imalat sanayii kapasite oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.1 puan, ocak ayına göre 1.8 puan azalarak yüzde 72.9 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış oran ise yüzde 75.8 olarak açıklandı.

\n

Banka kredileri 700 milyar TLye yaklaştı

\n

Bankacılık sektörünün verdiği kredi toplamı 2011 yılına göre yüzde 25 artarak 700 milyar TLye yaklaştı.

\n

The Boston Consulting (BCG)Bankacılıkta Operasyonel Mükemmellikadlı araştırmasında, Türkiyede bankaların bireysel kredi ürünlerinde çeşitlilik, hizmet kalitesi ve yenilikçilik bakımından dünyanın birçok ülkesinden ileride olduğu belirtildi ve 2008-2009 krizinin atlatılmasında bankacılık sektörünün güçlü özkaynak yapısının önemli etken olduğu öngörüldü. 2011 yılı başından itibaren faiz marjlarındaki daralma, bankaların operasyonel modelleri üzerinde çalışmaya devam etmelerini gerekli kılmış durumda.

\n

Merkez Bankası faiz kararları ile bazı mesajlar verdi

\n

- Bir haftalık repo faizi yüzde 5.75, borçlanma faiz oranı yüzde 5 olarak sabit kaldı.

\n

- Borç verme faiz oranı yüzde 12.5ten yüzde 11.5e çekildi.

\n

- Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo yoluyla tanınan borçlanma olanağı faiz oranı yüzde 12den yüzde 11e düşürüldü.

\n

- Merkez Bankası çekirdek enflasyonunda aşağıya doğru bir eğilim beklediğinden bu faiz indirimlerini gerçekleştirmiş durumda. Ancak para politikasında temkinli duruş devam edecek. İç ve dış talebinin dengelenmekte olduğu, yurtiçi nihai talep düşürken net ihracatın büyümeye katkısının arttığı vurgulandı.

\n

- Merkez Bankası yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 7.17den yüzde 7.26ya, GSYH artış beklentisini yüzde 3.4ten yüzde 3.5e arttırdı. Bankanın cari açık beklentisi 62 milyar dolardan 62.72 milyar dolara, dolar/TL kuru beklentisi ise 1.8035’den 1.7863e indi.

\n

Türkiye ile Çin arasında ticari işbirliği daha da gelişecek

\n

- Çinle 6 tane önemli anlaşma imzalandı. Türk Telekom ile Çin Kalkınma Bankası arasında kredi anlaşması ve TL ve Yuan cinsi 3 milyar TLlik 3 yıl süreli swap anlaşması önemli iki anlaşma.

\n

- Çinle nükleer enerji konusunda işbirliğine gidilecek.

\n

- Çin 2001den beri Türkiyede 10 milyar doları aşan müteahhitlik sözleşmeleri imzalamış durumda.

\n

- Şu anda Çin ile dış ticaretimiz 24 milyar doları buluyor. 2015 yılı dış ticaret hacmi hedefi ise 50 milyar dolar.

\n

Çinlilerin çekik gözlü oluşlarının nedeni biliyor musunuz?

\n

Göz kapaklarının ikinci kıvrımı gözün üstüne geldiğinden çekik gözlüdürler. Bunun da sebebi, atalarının buzul çağında Kuzey Kutbunda yaşamaları sonucu yoğun kardan korunmak üzere bu göz kapaklarının kar gözlüğü olarak gelişmesi olarak gösterilmektedir.

\n

Hatırlatalım!

\n

Kredi kartı yıllık aidatların geri alınması için Tüketici Hakları Derneğine başvurmakta yarar var.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları