Bir Ödül Töreni!

06 Şubat 2009 Cuma

Türkiye, artık ne Çetin Altanı 300 kez mahkeme kapılarına çağıran ve düşünceyi mahkûm eden bir Türkiyedir, ne de Nâzım Hikmeti 12 yıl boyunca hapishanelerde tutan Türkiyedir.

Çetin Altanın ödül töreninde konuşan Başbakan Erdoğanın sözlerini nasıl buldunuz? Türkiye düşünceyi mahkûm etmeyen bir ülke mi oldu? Farklılıklar kabul görüyor mu? O alıngan vehimler üreten Türkiye, artık yerini özgüvene mi bıraktı? Eleştiriye tahammül ediyor muyuz artık?..

Başbakan, ömrü mahkeme kapılarında, hapishanelerde geçmiş seksenindeki bir yazarı ödüllendirirken bilmem kendi dediklerine sahiden inanıyor muydu? Başbakanın sıraladığı görüşler, gerçeklerin yanında bir anlam, bir değer taşıyor muydu?

***

İşte Ergenekon zindanlarında ayları, yılları da aşan tutukluluklar Türk aydınları, yazarları, hukukçuları, askerleri, bilim, sanat, kültür düşünce adamları... O töreni izleyenler, alkışlayanlar acaba bir an için AKP dönemindeki baskıları, suçlamaları yaşlı başlı insanları sabah karanlığında yataklarından kaldırıp kelepçeleyerek karakollara sürüklemelerini hiç düşünebildiler mi?

Evi basılan, her yanı didik didik aranan, sonra yargıç önüne çıkabilmek için aylarca bekletilen insanları, Başbakan Bey nasıl görmezden gelir de Türkiye artık düşünceyi mahkûm eden bir Türkiye değil diyebilir? Kamuoyunun gözü önünde olup bitenleri nasıl tersine çevirebilir?

***

Çetin Altan değerli bir yazarımızdır. Bir zamanlar toplumculuğun en ateşli öncülerindendi. Sonra bıktı, usandı, yoruldu... Yine de güzel yazılarını yazmakta, ama suya sabuna pek dokunmadan. İki oğul yetiştirdi, şimdi onlar sürdürüyor. Babalarınınkine hiç benzemeyen bir yanlış kavgayı!..

***

Neyse güzel bir olay oldu Çetin Altanın ödül alması. Kimden olursa olsun. Ama ben böyle bir değerlendirmeyi Tayyip ve Ertuğrul beylerin değil değerbilen sanat ve kültür insanlarının yapmasını isterdim. 60 yıllık bir değerli yazar Tayyipten, Ertuğruldan ödül alıyor! Şu dünyanın işine bak!..

***

Demek Türkiye özgüven içindeymiş! Farklılıklar önemliymiş, ülkemizde artık düşünce mahkûm edilmeyecekmiş!..

Duy, dinle, ama ister inan ister inanma...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yağmurda Bir Gün 20 Mart 2014
Seçimlere Doğru 18 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları