Ayhavar 'Akil'lerimize

14 Nisan 2013 Pazar

Hörmetli ohurlar bilirsiz, arada bir “anadilim”de galeme aldığım bu yazılarımda, Kars’ta 1950’lerde “Ekinci Pedalha-nesi”nde basılıp neşredilen “Ayhavar” (yetişin-imdat) mizah gazetinden elham alıram.
Bu sefer
“Başnazır”ımızın möhüm meselelerde “barabar fikirleşmek” üçün gurduğu “Akil Adamlar” heyetine bir neçe sualimizi de ana dilimde demeye gerar verdim. Görüm ki (bakalım) bu ağıllı kişiler ve hanımlar, bu köşenin “çevre” meselelerinde de “akil”diler; ya da yoh!

\n

SUALLERİMİZ

\n

“Çözüm süreci” nedise, ona fikir vermek üçün seçilen 63 kişiye “akil” denilmesinin manası için deyirler ki: “Tecrübesi, bilgisi, yaşıyla.. sözü dinlenen, uzmanlığının ötesinde kâmil insan.”
Demeli bu heyette en ağıllı, en bilgili insanlarımız var!
“Kâmil insan” denende hamının (herkesin) tanıdığı neçe insan olmadığına göre, anlaşılan hökümetle hoşbaht olanlardan bir list derenip…
Ele olsa bile, çevreyi ve insanı heçe sayan projelerin arasından örneh seçtiğimiz şu tatbikadlar üçün ecep ne tüşünürler ve fikirleri nedi ki ona göre anlayah nece kâmildiler?
Tarihin en meşhur
“paytaht”larından (başkent) Hasankeyf’in baraj sularıyla boğulmasını uca (ulu) mahkeme huguga aykırı buldu. Hökümetin, “..rağmen yapılacah” demesine akil kişilerin ne dediğini bilen var mı? İndi soruruh ki ay agıllı a böyühler, bu inadın sebebi sizce ne olabiler?
Memleketin tamam derelerini susuz bırakacak balaca (küçük) HES’lere de mahkemeler
“dur” deyirler; hökümet ise “devam” etme fikrinden esla vazgeçmir... Acaba siz akil olarah ne deyirsiz?
Şehirlerimizde çarşı-pazar kültürümüzü yoh eden, esnafımızın tükan gapatmasına sebeb olan, yeke tikintileriyle (çok büyük bina) şeherin mimari yapısını bozan AVM’ler hangi kâmil kafanın ürünü olabiler? Bunların heç olmıya, şeher dışına getmeleri için siz ne yapacaksınız?
İstanbul’da hamının teecüp (hayret) elediği “Çamlıca Tepesi’ne en yeke bir cami”, “Haydarpaşa Limanı’nda denizin üzerine 100 milyonluk stadyum”, “Karadeniz-Marmara arasında sahte Boğaziçi” gibi, heç bir ağlı başında gafanın kabul elemeyeceği işleri önleme gayretinizi havah göreceyih?..
Kusura galmayın amma bunlara cevaplarınızdan sonra akil ihsan olup olmadığınıza gerar verebileceğik... Çünkü, mevzu ne olursa olsun,
“heyatı savunmadan” fikirleşmenin ne faydası olabiler ki?

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları