Ertuğrul Yalçınbayır'ın 'Sivil Toplum'a Uyarısı

20 Şubat 2013 Çarşamba

AKP kurucularından, Abdullah Gül hükümetinin “başbakan yardımcısı” ve dönemin TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, milletvekilliğinden önce de Bursa’daki meslek odalarının kente, kentlilere, kültürel ve doğal çevreye duyarsız imar ve yatırım kararlarına karşı “hukuk mücadeleleri”ndeki danışmanlıklarını üstlenen Av. Ertuğrul Yalçınbayır’la zaman zaman görüşürüz.
Özellikle
“kamu yararı” gerekçesiyle yapılan ama “toplumsal çıkar”ın asla gözetilmediği uygulamalarda, “hukuk bilgisi” desteğine gereksinim duyduğumuzda en güvenilir isimler arasındadır...
Başbakan
Erdoğan liderliğindeki AKP iktidarında “üstat”a yer verilmediğinde milletvekilliğini bile istememiş olmasına kimileri “talihsizlik” derken, kimileri de olağan karşılamıştı. Yalçınbayır ise sadece sustu ve “hukukun üstünlüğü”ne saygılı avukatlık yaşamını sürdürmeye devam etti.

\n

Kamu yatırımları

\n

Geçenlerdeki görüşmemizde “Biliyor musunuz” dedi “hükümetin yatırım programı Resmi Gazete’de (RG) yayımlandı”.
“Bilmiyorum” demeye çekindim ama “niçin önemli” diye sormadan da edemedim. Telefondaki “ders”imiz başlamıştı:
Her yıl ocak ayında kamu kurum ve kuruluşlarının yatırımları için bütçeden ayrılan pay RG’de yayımlanır. Bu, hükümetlerin neyi ne kadar önemsedikleri, nereyi kalkındırıp nereyi gözden çıkardıklarının göstergesidir. Bu bakımdan çok önemlidir.”
Yalçırbayır’a RG’yi izleme alışkanlığımız olmadığını söyledimse de itiraz ederek dedi ki;
Kişi olarak doğru ama özellikle sivil toplum örgütleri, meslek odaları, hatta siyasal partilerin bu listeyi mutlaka incelemeleri, ülke kalkınmasında dengeli ve adaletli bir kamu yatırım politikasının izlenip izlenmediğini açıkça görmeleri ve denetlemeleri gerekiyor.”
Haklısınız” deyip görüşmeyi tamamladıktan sonra ilk işim RG’deki Bakanlar Kurulu kararını internetten indirmek oldu. “280 sayfa”lık liste, ülkeyi yönetenlerin kamu yatırım tercihlerini ortaya seriyordu...
O günden sonra rastladığım CHP ve MHP’lilere, sivil toplum örgütleri ile meslek odası yöneticisi dostlarıma sordum, benim gibi haberleri bile yoktu.
Oysa
“toplumsal denetim” konusunda gelişkin düşünceleri olan Yalçırbayır’a göre bir iktidarın “söylem”iyle oyalanmadan “eylem”ini irdelemek çağdaş demokrasi kültürünün temeliydi.
Bu nedenle örneğin muhalefet partileri ve meslek kuruluşları mutlaka
“kamu yatırımları izleme birimi” kurmalı, bu yatırımlardaki siyasi önceliklerden halkın bilgi sahibi olması sağlanmalı.
Bilmem parti kurmayları ve sivil toplum örgütleri 12 Ocak 2013 tarihli RG’nin mükerrer sayısını önemserler mi? Valiliklerden üniversitelere, tüm kamu kurumlarınca gerçekleştirilmesi planlanan yatırımlardaki
“siyasi öncelikler”i açıkça öğrenerek, “bilgili bir toplumsal denetim” sürecini başlatabilirler mi?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları