'Kentsel devrim' sorgulanıyor...

05 Şubat 2013 Salı

“40 yıldır Eskişehir’i izliyorum... Yakın yıllara kadar ‘geçilen’ bir yerdi; şimdiyse görülmek istenen, kalınan, gidilen bir yer olmuş...”

Bu sözler çağdaş mimarlığımızın duayenlerinden Doğan Hasol’a ait... Eskişehir’in Tepebaşı Belediyesi’nce düzenlenen “Kent ve Kültür Söyleşisi”ndeki konuşmasını dinleyenler sordular: “Sizce bu değişimin temel sebebi nedir?”

Görmüş geçirmiş mimarın yanıtı kesindi: “Elbette yerel yönetimin kenti uygarlaştırma çabaları...”

Bu çabaların lideri Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen’le beraberiz... Belediyedeki çalışma odası “geçmiş olsun”a gelenlerle dolup taşıyor. Herkesin ortak söylemiyse “size güveniyoruz, destekliyoruz”.

Eskişehirlilerin deyimiyle “Hocam” diyorum, “neler oluyor?”

Üst düzey bürokratları ihaleye fesat karıştırdıkları savıyla tutuklanan Büyükerşen anlatıyor... “Yüzlerce ihalemizden sıradan olanlarda değil de kente çağdaş kimlik kazandıran uygulamalarımızda suç aranması ilginç değil mi? Kentsel dönüşüm diyorlar; ama bizim ‘gerçek kentsel dönüşüm’ projelerimizde yolsuzluk aranıyor!”

2010 yılında belediye meclisinde çoğunlukta olan AKP’li üyelerin şikâyetiyle İçişleri Bakanlığı’nın “2 kez” müfettiş gönderdiğini; ikisinde de yasadışı bir şey bulunamayınca dönemin bakanı Beşir Atalay’dan “Soruşturmaya gerek yoktur” yazısı aldıklarını, buna rağmen aynı meclis üyelerinin yine aynı yıl “savcılığa suç duyurusu”nda bulunduklarını belirten başkan şöyle devam ediyor:

“Aradan üç yıl geçip yerel seçimlere bir yıl kala, bakanlığın aklayıp kapattığı dosyanın yeniden soruşturma konusu yapılması akla elbette siyasi beklentileri getiriyor.”

 

‘Kent mobilyası’

Büyükşehir Belediyesi’nin kimi hizmetlerini Büyükerşen’den önceki dönemlerde kurulmuş İmar AŞ üstleniyor. Eskişehir’de “kentsel devrim” sayılan Porsuk Çayı çevresinin düzenlenmesi, köprülerin ‘kent mobilyası’ anlayışıyla yenilenmesi meydanlar, yaya caddeleri, nehir taşımacılığı, raylı sistem ve çağdaş mekân uygulamalarıyla ilgili bazı ihaleleri de İmar AŞ’nin almasında “suç” aranıyor!

Büyükerşen ise “2008’den bu yana açılan 59 ihalenin sadece 9’u İmar AŞ’de kaldı” diyerek şunu da ekliyor: “Üstelik İmar AŞ’nin sermayesinin tamamı belediyeye ait. Yani özel ortak bile yok ki kayırma olsun...”

Tutuklanan belediye bürokratları inşaat ve alımsatımlarda ihale işlemlerini yürüten memurlar... Seçimlere kadar tamamlama sözü verdikleri çalışmalar arasında “tramvayın 26 mahalleye daha ulaşması”nı sağlayacak “17 km’lik yeni hat” olduğunu söyleyen Büyükerşen, bunun için “10 dizi vagon daha” aldıklarını belirterek diyor ki: “Tutukluluk halleri kendileri için olduğu kadar aileleri ve hepimiz için yürek burkan bir durum; ama bu durum devam ederse hem yeni hat ihaleleri hem de vagon alım işleri yarım kalacak. Bence asıl önemli ‘engel’leme bu. Seçim öncesinde bizi durdurmanın yolu sanki...”

Büyükerşen’le vedalaşırken kapıda artan kalabalıktan şunu anlıyoruz; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyon “Kentin Hocası”na daha fazla sahip çıkmasını sağlayan bir tepkiye dönüşüyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları