12 Eylülcüler Hesap Verirse

13 Ocak 2012 Cuma
\n\n\n

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül darbesini yapan 5 generalden bugün hayatta kalan ikisi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmalarını isteyen cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianameyi kabul etmiş.

\n

O iki emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya ile Kenan Evrenin seçilmiş TBMMyi feshederek yönetime el koymak amacıyla 1 yıl önceden karar veren cuntayı oluşturdukları; kamuoyu karşısında haklı görünmek için de devlet içindeki derin yapılarla darbeye zemin hazırlamak amacıyla terör olayları çıkarttıkları da iddialar arasındaymış.

\n

Kapatılan parlamentonun bir üyesi olarak; darbeden sonra Meclis Şeref Salonunda o 5 paşanın devlet erkânı, rektörler, yüksek yargının temsilcileri ile tanıştırılma törenini TRTden izlerken gördüğüm manzara belleğimde çakılıp kalmış.

\n

Hepsi tören cüppeleri ile sıraya dizilmiş olarak, büyük üniformaları içindeki o beş darbeci generale adeta Ne iyi ettiniz de halkın seçtiği Meclisi kapattınız, siyasi partilerin liderlerini gözlem altına aldınız. Seçilmişlerin kimilerini 10, kimilerini de 5 yıl, hem seçmen olmaktan hem de seçilmekten alıkoyan kararı da iyi ki aldınız demek için sıraya girmişlerdi.

\n

O muayede sırasına girenlerin bir tanesi bile, her gün art arda işlenen cinayetlerin, sabotajların, ortamın daha da olgunlaşması için gladyo tarafından önceden hazırlanmış plan gereği işlendiğini biliyorlar mıydı?

\n

Hiç sanmıyorum.

\n

CIAnın Ankaradaki istasyon şefi Paul Henzenin verdiği müjdeyi, Washingtonda ABD Başkanı Jimi Cartera hemen iletmek için o tarihteki Dışişleri Bakanı Muskenin Bizim çocuklar becerdi sözü bile, ülkedeki anarşinin nerede ve kimler eliyle planlandığının kanıtı değil midir?

\n

Kendileri tarafından belirlenen Bayrak Harekâtı adlı plandaki Ggününü beklerken Evrenin Brükseldeki NATO askeri kanat toplantısından dönüşte, cumhurbaşkanı seçimi için parlamentodaki nafile turları eleştiren demecinin arkasından da bazı milletvekillerinin o plan gereği seçimi sabote ettikleri de anlaşılıyor.

\n

Ankaradaki yargılamada, o günlerde hangi milletvekillerinin Genelkurmay Başkanına giderek, darbe için Meclisi kapatma isteğinde bulundukları da Evren tarafından açıklanmalıdır.

\n

12 Eylül 1980 günü zorla görevinden alıkonulan seçilmiş TBMMnin bugün hayatta kalan üyeleri, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak davada müdahil olmalılar. Dört yıl için halktan vekâlet aldıkları halde, o süreyi tamamlamaktan zorla alıkonuldukları için haklarını aramalılar.

\n

Hatta Evren ve Şahinkayadan tazminat isteğinde bulunmalı, alacakları bedeli topluca bir hayır derneğine bağışlamalılar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları