Batı'nın Yeni Sömürgecileri Sahnede

16 Eylül 2011 Cuma
\n

Kuzey Afrika ülkelerine açılan Başbakan Erdoğan, Mısır ve Tunustan sonra bugün Libyada olacak. Türkiyenin eski imparatorluk topraklarında kurulmuş devletlerle yakından ilişki kurmasından Batının; özellikle de Fransa, İtalya ve İngilterenin hoşnut olacağı beklenemez.

\n

Ama hoşnut olmamak başka bir şeydir. Yönetiminin değişmesi için iç isyanları teşvik etmekle kalmayıp NATOyu dahi kullanarak aynı ülkenin yeraltı servetlerini bombalamak daha başka. Çünkü bu ikinci aşama, sadece o ülkenin servetlerine el koymayı hedef alır.

\n

Fransa ve öteki Batılı ülkelerin bu çirkin planına Türkiyenin de alet edilmesini bu bakımdan onaylamak zordur.

\n

19 Martta, Libya altüst edildikten, fabrikalar atıl bırakıldıktan, petrol kuyuları ve özellikle rafineriler çalışamaz hale getirildikten sonra bu eylemin asıl failleri olan Sarkozy ve Cameronun Erdoğandan bir gün önce Bingazi ile Trablusgarpta boy göstermeye kalkışmaları ilginçtir. Ve İtalya ile Fransanın, eski sömürgeci devletler olarak Kuzey Afrikanın yeraltı kaynaklarını nasıl talan arzusunda olduklarının yeni kanıtlarıdır.

\n

O kanıtlar arasında, İngilterenin Libyadaki dondurulmuş varlıklarından 12 milyon sterlinlik bir bölümün üstündeki ambargonun kaldırılmasına yönelik Cameron tarafından verilmiş vaat de yer alıyor. Ülkedeki Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcellilin yabancı devletlerle yapılacak yeni anlaşmalarda önceliğin müttefik ülkelere verileceğini bildirdiğini ileten haberler, Türkiyenin bu alandaki öncülüğünü \tyitirip yitirmediği konusunda kuşku uyandıracak mıdır?

\n

Erdoğanın temaslarından bugün gelecek bilgiler bu sorunun yanıtını verebilir.

\n

Yeni Libyanın yeraltı kaynakları, bizim işadamlarımızın yanı sıra, Batılı ülkelerdekilerin de yakın markajı altında.

\n

Başbakan, Kuzey Afrika yarışına Batılı dostlarından bir adım geç başladı.

\n

Aradaki farkı kapatıp kapatamayacağını somut sözleşmelere imza atabilirse öğrenebileceğiz.

\n

Gezinin Ortadoğu ülkeleri açısından elle tutulacak en somut sonucu ise Libyadaki yeni yönetime, Müslüman Kardeşler örgütünün ya da Suudi Arabistanın kılavuzluk yapmasını önlemek olacaktır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları