Bir Lider Doğuyor...

04 Mayıs 2011 Çarşamba
\n

Ülkemizdeki tüm sosyal demokrat partilerin seçmenlerinin sevineceği bir haberim var. Şu anda bu partilerden hiçbirisi ile örgütsel bağı olmayan önemli bir bilim adamı, hitap ettiği dinleyicilerini sıkmadan öğretebilen konuşmaları ile basamaklarını tek tek tırmandığı siyaset merdiveninde yükseliyor.

\n

Sözünü ettiğim kişi Ankara Barosu Başkanı ve Ankara Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi unvanlarına da sahip, 42 yaşında ve soyadını çağrıştıranların da tahmin edeceği gibi rahmetli Turhan Feyzioğlunun da torunu. Dün onu üçüncü kez dinlerken, bugünkü yazımı, bu genç bilim adamının anlattıklarına ayırmayı düşündüm.

\n

Metin Feyzioğlu, ülkemizde Hukuk Devleti denilen kavramın bulunmadığına inananlardan. Bu inancının en yeni kanıtlarından sonuncusu Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun seçimi ile ilgili. Ankara Barosu Başkanı, Türkiyedeki on bin yargıç ve savcının oy kullandığı bu seçimde YARSAV ve Demokrat Hukukçular Birliği adındaki iki meslek örgütünün üyelerinin adaylarının karşılaştıklarını; ancak seçimi bir gün önce listelerindeki sıraları da açıklanmış olan Adalet Bakanlığının işaret ettiği adliye mensuplarının kazandığını anımsatıyor. Ayrıca Erdoğanın ucube olarak nitelendirdiği İnsanlık Anıtı, Talibana has yöntemlerle yıktıran siyasi iktidarın hukuku nasıl çiğnediğini de öne çıkartıyor.

\n

Erzurum İdare Mahkemesinin bu konudaki yürütmeyi durdurma kararını veren yargıcının görevinden alındığını; yerine başka bir ilden terfi ettirilerek atanan hâkimin ise o kararı iptal ettiğini, tüm bu evrede zaman dilimlerini hiçe sayan bir ivmenin işlediğini söylüyor.

\n

O zaman yargı ile yürütme erkinin nasıl kol kola işlediğini ibretle öğreniyorsunuz. Feyzioğlunun anlattığı örnekler arasında, cemaat polislerinin şüphelilerde yakaladığı suç aletleri ile ilgili, eğlenceli örnekler de var elbette.

\n

Geçen gün dinlediğim konuşmasında kürsüye bir paket pamuk, bir kavanoz ve bir şişe alkol ile çıkmış, bu üç öğe ile molotofkokteyli yapılabileceği için, evlerinde bu üçlüyü bulunduran herkesin örgütsel suç ile tutuklanabileceğini anımsatmıştı.

\n

Metin Feyzioğlu, dün de İstanbulda düzenlenen Gazetecilere Özgürlük Kongresindeki konuşmacılar arasındaydı. Bu kez örgütlü suç işleme örgütü olarak cep telefonlarından söz etti. Bir anda telefonunuza 7 bin adres ve numara yükleyebilen polis becerilerine değindi. Telefon rehberlerinin, adres defterlerinin nasıl suç kanıtı olduğunu söyledi. Onlara sahip bir kişi olarak kendisi hakkında suç duyurusu yaptı.

\n

Kongreye bizim medya örgütlerinin temsilcileri dışında Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı, Avrupa Gazeteciler Birliği Başkan Yardımcısı, Dünya Basın Konseyleri Birliği Genel Sekreteri, Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Uluslararası Basın Enstitüsünün (IPI) Temsilcisi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Avrupa Temsilcisi, Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü Basın Özgürlüğü Yöneticisi ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Medya Özgürlüğü temsilcileri katılmıştı. Bu uluslararası bir düzine yetkili medya kuruluşunun temsilcilerinin tartıştığı Gazetecilere Özgürlük Kongresinde, ne yazık ki İktidar ve muhalefet partilerinden hiçbirisinin gözlemcisi yoktu.

\n

Anlaşılan onlar, Kasap mal derdinde, koyun can derdindediyen atasözümüzün gereğini yerine getirmekle meşguldüler.

\n

Oysa gelip ülkemizin özellikle özgürlükler konusunda dışarıdan nasıl görüldüğü ve değerlendirildiğini bir de uluslararası medya kurumlarının temsilcilerinden dinlemiş olsalardı... Mesela11 ay önce Başbakana nazik bir mektup yazarak, o tarihte 63 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlattık ve randevu istedik, ama ne yazık ki cevap alamadıkdiyen WAN Yönetim Kurulu Başkanının uğradığı düş kırıklığını giderecek bir iki söz söyleyen politikacımız olsaydı.

\n

Kongreden umutla ayrıldığımı söylerken Prof. Dr. Metin Feyzioğlunun bir tümcesinden hareket edeceğim:

\n

Ben umutluyum arkadaşlar. Umutlu olmamızın nedeni, toplumumuzun artık kendisini kurtaracak kahraman aramaktan vazgeçtiği, o kurtuluşu tüm toplumun yerine getireceğine inancımdır.

\n

Feyzioğlunun inancına sizler ne dersiniz?

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları