Bir Medya Kurumu El Değiştirirken...

24 Ocak 2012 Salı
\n

Sabah, Takvim, Yeni Asır gazetelerini ve çeşitli haftalık ya da aylık dergileri yayımlayan; görsel medya alanında atvyi ve Egede Yeni Asır TVyi kurumlaştırmış olan Turkuvaz grubu, yayıncılık alanından tamamen çekiliyor mu?

\n

Yoksa elindeki gazete ve dergilerden belirli bir bölümünü mü satmak istiyor?

\n

Turkuvaz ya da yayıncısının soyadı ile Çalık grubu, Doğan Medyadan sonra ülkenin ikinci büyük medya devi olarak da anılıyordu. Bu tanımlama da Başbakan Erdoğanın damadı Berat Albayrakın da Çalık grubunun CEOsu oluşu ile ayrı bir önem kazanıyordu.

\n

Geçmiş yıllara dönersek, Sabahı, tıpkı İzmirin en eski günlüğü Yeni Asırla birlikte Dinç Bilginden devraldıran nedenin altında, gazetenin merkezini İstanbula taşımak hevesi yatar. Ege bölgesinde kulaç atmayı, İstanbul merkezli ülke yüzeyine yayma arzusu, öyle görülüyor ki sağlam bir hesaba dayanmadan alınmıştır.

\n

O nedenle de 2000 yılında Bilginin yönetimine Ciner grubu taze kan getirmek amacı ile ortak olmuş; beş yıl sonra Dinç Bilgin, direksiyonu Merkez Medya Grubu’na devretmek zorunda kalmıştır.

\n

Tarihler, takvimlerle uğraşmanın ne gereği var diyenler için, günümüzün medya yayıncılığının büyük, ama çok büyük bir holding yapısına sahip olmaktan geçtiğini unutmamalarını öğütlerim.

\n

Nitekim, takvim yaprakları 2 Nisan 2007yi gösterdiği gün, Ciner grubunun mali durumu nedeniyle, sahip olduğu kuruluşlara TMSFnin el koyduğunu kayıtlara geçirir. Daha sonraları da 2007 yılı Kasım ayında TMSFnin açtığı ihale sonunda Çalık grubu bu medya oluşumunun yeni sahibi olur.

\n

Alıp satılanın, sadece taşınmazlar ve o taşınmazların üstündeki son model dizgi, baskı makinelerinin olmadığını, yine aynı şekilde radyo ve TV stüdyoları ile yayın cihazları ile de sınırlı kalmadığını mesleğin en eski gazetecilerinden birisi olarak söylemek durumundayım.

\n

İçimi sızlatan da budur zaten.

\n

Muhabirler, yazarlar, sayfa sekreterleri, yazı işleri müdürleri, rejisörler, yayın yönetmenleri ile tüm fikir işçileri de o satışın içindedir.

\n

Alacakları, kıdemleri, özetle çalışma yaşamında ne var ne yoksa, taraflardan birisi satıyorum demiş öteki alacağını bildirmiş, sonra satıyorum diyenle beriki tıpkı bir kurban pazarında el sıkışır gibi işlemi tamamlamışlardır.

\n

Feodal düzenin ne yazık ki hâlâ sürüp gittiği Güneydoğu Anadoluda köylerin taşınmazları ve o taşınmazlar üzerindeki evleri, ahırları, büyük, küçükbaş hayvanları nasıl satılıyorsa Bizim medyamızda da anahtar teslim, elbette çalışanlar da dahil 1.1 milyar doları bastıran Çalık Holdingin olmuştur.

\n

Ama şimdi verilen oksijen yetmediği için, koskoca medya grubunun yeni talibi yurtdışından gelmektedir.

\n

Ünlü Murdoch grubu sahip olduğu 176 gazete sayısını 177 yapmak için kollarını sıvamış ve yayımladığı gazetelerden Wall Street Journal, Avustralyalı yayıncının Sabah grubuna da el attığını bildirmiştir.

\n

Murdoch gibi akıllı birisinin özellikle Berat Albayrakla yola devam edeceğini öğrenmek herhalde sürpriz olmayacaktır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları