Böyle Demokrasiye, Böyle Yargıç Çok mu?

25 Mayıs 2011 Çarşamba
\n

\n

Önce hafızalarımızı tazeleyerek iktidarı elinde tutan politik gücün; yargıyı eline geçirmek amacıyla neler yaptığını hatırlayalım. Bir kısım savcı ve yargıcın oluşturduğu YARSAV adlı derneğin önünü kesmek amacıyla oluşturulan Demokrat Yargı Derneğinin eşbaşkanı ve Yargıtay raportörü Orhan Gazi Ertekinin, 12 Eylül 2010da yapılan referandumda anayasayaevetçi grubun önde gelenlerinden olduğunu söyleyelim.

\n

İktidara böylesine destek veren aynı kişinin daha sonra, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimleri için Adalet Bakanlığının liste düzenleyerek o listeyi 7 bine yakın hâkime empoze etmesi karşısında nasıl başkaldırmış olduğunu da unutmayalım. Dünkü Cumhuriyet te, Orhan Gazi Ertekinin o başkaldırışının dayanağını anlatan Yargının Eşekli Demokrasiyle İmtihanı adlı bir kitap yayımladığı haberi, yargıç güvenliğini altüst etmekle kalmayan iktidarın, o operasyonla birlikte, ne yazık ki adaleti dağıtan ellere duyulan saygınlığı da ortadan kaldırmayı başardığını anlatıyordu.

\n

Hem de birinci elden ve dahası yalanlanamayacak kadar somut belgeleriyle!

\n

Yaşamı boyunca, Berlinde hâkimler vardır diyen Almanyalı değirmencinin sözlerinin kendi ülkesinde de geçerli olduğuna inanmak isteyen bir yurttaş olarak, bir hukuk adamının, Adalet Bakanı eşeği aday yapsa, ona oy veririm diyen bir yargıcın şu anda Yargıtayda, yani

\n

adalet adına son söz söyleyenler arasında görev yapmakta olduğunu okuyunca nasıl büyük bir hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim.

\n

Disiplin ve itaatin geçerli olduğu tek kurumun silahlı kuvvetler olduğunu anlatmak isteyenler, askerlik çağı gelenlere kestirmeden nasihat amacıyla emrin demiri kestiği örneğini verirler. O örneğin, sadece orduda değil, vicdanların sesinin egemen olması gereken adalet mekanizmasında da geçerli olduğunu gösteren ve unvanında ne yazık kiYargıtay üyesiyazan bir kişi, Orhan Gazi Ertekinin anlattığına göre, HSYK seçimlerinde oyunu gözlerini kapayıp, Adalet Bakanının buyurduğu listeyi sandığa atmayı bir övünç örneği olarak göstermekteymiş başka meslektaşlarına!

\n

Bir kişiile sınırlı kalsa bakan emriyle oy pusulası kullananlar, rastlantının böylesi deyip geçebilirsiniz. Ama Sayın Ertekin, sandık başına bu duygularla giden meslektaşlarının, başsavcılar ve komisyon başkanları aracılığıyla düzenlenen toplantılardanasıl şartlandırıldığını da anlatarak koskoca meslek adamlarının unvan, terfi beklentileri ile oy kullandıklarını da ileri sürüyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları