Denktaş Vatan Toprağında

18 Ocak 2012 Çarşamba
\n

\n

LEFKOŞA - Denktaş için düzenlenen cenaze töreni, resmi adı ile bir devlet törenidir.

\n

Türkiye Cumhurbaşkanından TBMM Başkanına, Başbakan ve bakanlara, ana muhalefet partisi lideri ile eski genel başkanlarına, MHP, DSP, DP, öteki irli ufaklı siyasal partilerin, meslek odalarının temsilcilerine kadar aklınıza kimi getirmek isterseniz hepsi, Lefkoşadaki Cumhurbaşkanlığı Konutundan başlayıp, Cumhuriyet Parkında oluşturulacak olan Anıtmezarda toprağa verilen Toros kod adlı kahramanı uğurlayanlar arasındaydılar.

\n

Ama bayrağa sarılı tabutu askerlerin omuzlarından top arabasına götürülürken uzanan eller gösterdi ki, o resmi uğurlanış olmasa da kendisini seven Kıbrıs Türklerinin yanı sıra anavatan ve öteki diyarlardan da Lefkoşayı doldurmuş olan binlerce kişi kahramanlarını bırakmayacaklardı.

\n

Sabah erken sayılabilecek bir saatte, ne olur ne olmaz düşüncesi ile aziz dostumun dün geceyi geçirdiği katafalkı bir kez daha ziyaret etmek istedim.

\n

Hem TSKnin, hem Kıbrıs Güvenlik Kuvvetlerinin subayları yalın kılıçları ile ihtiram nöbetini sürdürüyorlardı. Adanın dört bir yanından Torosu uğurlamaya gelmiş yaşlı MMciler, yanlarında çocuklarını, hatta torunlarını da almışlardı.

\n

Sadece Kuzey Kıbrıs demek anavatan demektir anlayışı ile o sıkıntılı yıllarda direniş eylemlerini oluşturanlar mı ordaydılar?

\n

Ver Kurtulcuların politik lideri, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, onun halen adada eylemlerini sürdüren yandaşları da sarayın bahçesinde, ocak güneşinin kendilerini ısıtacak kadar yükselmesini bekleyenler arasındaydılar.

\n

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğanın ziyaret saatinin yaklaştığını gösteren öncü tam teçhizatlı iri vücutlu Türkiyeli güvenlikçiler, çevredeki binaların çatılarında dürbünlü silahları ile bekliyorlardı.

\n

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakan İrsen Küçükün Ercan Havaalanında anavatandan gelecek olan mevkidaşlarını karşılamaya gittiklerini dizüstü bilgisayarları ile gazetelerine bildiren genç meslektaşlardan birisiyle, bir gece önce bir Türk kanalında Denktaş ile ilgili yorumlar yapan kıdemli bir meslektaşımızın yorumlarını konuştuk.

\n

O yorumcu arkadaşımız, şayet Denktaş gibi Kıbrıs konusunda inatçılık yapan liderler olmasaymış, ada bugün bütünü ile ABye girmekle kalmaz, Anavatan Türkiyeye de kapıların açılması sağlanırmış görüşünü bir kez daha savunmuş. Türkiyenin resmi tezine göre bağımsız ama bizden başka hiç kimsenin tanımamakta ısrar ettiği o sekter görüşün anavatandaki temsilcileri arasında da rahmetli Bülent Ecevitin, Mümtaz Soysalın ve Şükrü Sina Gürelin adlarını vermiş.

\n

Yanidedim, bu saydıklarınız olmasaydı, Kuzey Kıbrıs bugün güneydeki devletle birleşmiş ama Türkler orada ikinci sınıf vatandaş olarak yaşayan kişilerin ülkesi mi olacaktı”?

\n

Ve ne yanıt vereceğini beklemeden devam ettim:

\n

O zaman Rauf Denktaşlar gibi ulusal kahramanlara da ihtiyaç yoktu. Öyle kahramanlar yetişmeyince de bu al bayrağı ve yanında onun benzeri olan beyaz zemin üzerine işlenmiş kırmızı renkli ay yıldızlı KKTC bayrağını da gönderde göremeyecektik.

\n

Türkiye, bugün gerçekten güçlü bir devlet ise, bu konumunu her şeyden önce kimsenin uydusu olmayı kabul etmeyen sessiz çoğunluğuna borçludur.

\n

***

\n

Türk dünyasının Denktaşı ne kadar sevdiğini dünkü cenaze töreni bir kez daha göstermiş oldu.

\n

Azerbaycan, Makedonya, Balkan Türk toplulukları temsilcileri, Denktaşın sadece Kıbrıs Türkleri için değil; kendileri için de bağımsızlığın ve özgürlüğün yolunu gösteren bir Büyük Adam olduğunu anlatıyorlardı.

\n

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, dünya Türklerinin merhum Denktaşa saygısını ve sevgisini gösteren dünkü cenaze töreninden yola çıkarak KKTCnin tanınması için kararlı adımlar atmalıdır.

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları