Evren, Yine Yaparmış!

21 Haziran 2011 Salı
\n

\n\n\n

Üzerinden yıllar geçse de 12 Eylül darbesi güncel konularımız arasında olmayı sürdürüyor. Özellikle iktidar partisi, son seçim kampanyasında, fırsat buldukça o darbeyle, günümüzde aynı yöntemleri denemeye kalktıkları ileri sürülerek Silivride yargı önüne çıkartılmış şüphelilerin durumunu cömertçe istismar etti.

\n

Konunun güncelleşmesinden yararlanmak isteyen darbe lideri Evrenin, köşesine çekilerek bu tartışmalara seyirci kalmasını bekleyenler yanıldılar. Yanılanlar arasında darbezedelerdenbu satırların yazarının da bulunduğunu itiraf ederek; okumamış olanlar için Evrenin adeta meydan okurcasına Bugün aynı şeyler olsa yine yapardım dediğini ve gerekçesini de İç Hizmet Yasasının 35. maddesinin askere verdiği göreve dayandırmak istediğini yineleyeyim.

\n

Darbenin liderliğinden önce devlet başkanlığı, daha sonra Cumhurbaşkanlığı bonuslarını kazanmış olan Evrenin bu tür meydan okuma ve darbeciliği canlı tuttuğunu açıklama mahallinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı makamı olmasının ayrıca anlamlı olması gerektiğini, çok partili parlamenter yönetim düzenine içtenlikle inanan herkesin paylaşması gerekmez mi?

\n

Ne ki 7. Cumhurbaşkanına, AKPnin seçim kampanyasında açık rejime ne ölçüde bağlı olduğunun en güncel bir örneği olarak kamuoyuna sergilemek amacıyla celp gönderen makam, tutanağa harfi harfine geçen bu ifadeyi yalayıp yutma yöntemini seçti.

\n

Darbeyi yapan benim. Gerekirse ve elimde güç olursa yine yapmaktan geri kalmam diye 1980de henüz Silahlı Kuvvetlerde görev almamış olanlara eski bir komutan olarak yol ve yöntem gösteren kişi, kapılara kadar uğurlandı.

\n

Bu durumda günümüzde, Silivri ve Balyoz davalarının sanıkları olarak, üstelik iki yılı aşkın bir süredir tutuklu yargılananlar, merhum öykücümüz Ömer SeyfettininParasız Yatılıadlı ünlü öyküsünü anımsatmıyor mu?

\n

O öyküyü okumayanlar için çok kısaca hatırlatayım.

\n

Rumelide bir kentte bulunan yatılı okulda zengin çocukların yanı sıra parasız yatılılar da okutulur. Bir gün okula gelen maarif müfettişi, yaramazlık yaparak okulun eşyasına zarar veren öğrenci yerine müdürün parasız yatılı bir öğrenciyi cezalandırdığını görünce bu çarpıklığın nedenini öğrenmek ister. Müdür bey, açık kalple zengin velinin okula yaptığı yardımın kesilmemesi için bu yöntemi uyguladıklarını söyler!

\n

Ankara savcımız, günümüzde ardı ardına darbe şüphelisi olarak tutuklanıp sorguya çekilen ve kendilerine yönelik suçlamaları kabul etmeyenler varken Cumhurbaşkanlığı makamını bile ele geçirme başarısını gösteren kudretluya dokunmamayı sanırım Ömer Seyfettinin o hikâyesini okuyarak öğrenmiştir.

\n

Bu çarpık kayırma düzenine başkaldıran tek sesin Bayan Rahşan Ecevit olması, benim kuşağımın mücadele simgesi saygın ve deneyimli bir politikacının, yeni nesillere ve özellikle yeni Yasama Meclisinde görev yapacak olan kadın parlamenterlerimize olumlu bir örnek kabul edilmelidir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları