Hoş Geldin TBMM'nin 24. Dönemi

28 Haziran 2011 Salı
\n

12 Haziranda seçtiğimiz milletvekilleri bugün ilk birleşim için toplanacaklar.

\n

Aslında onları biz mi seçtik? Yoksa ülkenin yönetimini dört yıllığına emanet ettiğimiz vekilleri, partilerinin liderleri mi atadı? Bu konunun, var olan aday saptama yöntemine bakarsak, koskocaman bir soru işaretinin ardına gizlenmiş durduğunu görmüş oluruz.

\n

1946dan bu yana mehter yürüyüşü ile yol aldığımız demokrasimizin 2011 yılı yazında ulaştığı aşamanın, bugün tam bir bunalımın eşiğinde çalışmalarına başlayacak yeni TBMMde çözüme ulaşmasını bekleyenler, parlamentoda temsil edilen partilerin genel başkanlarının, daha kestirmesi AKP liderinin ne söyleyeceğini merak ettikleri için, gözlerini de kulaklarını da bu sabah toplanacak olan Meclis gruplarına çevirmiş olmalıdır.

\n

Biz sade yurttaşların bildiği tek şey, 1 MHPli, 2 CHPli ve 6 BDPli parlamenter milletten TBMMye gitme görevini aldıkları halde, Diyarbakır ve İstanbuldaki özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde, Biz bu kişilerden, sadece kimi suçları işledikleri için değil, ülkeden firar edecekleri için de şüpheleniyoruztüründen kuşkuya kapılmış yargıçların çoğunlukta bulunduğudur. Bu sayın yargıçlar, yasalar olanak verse şüpheli siyasetçileri sadece demir parmaklıklar arkasında tutmakla yetinmeyecekler. Ayaklarına pranga da vurulmasını, aksi halde kendilerini uyku tutmayacağını da kararlarına yazdıracaklar mıdır?

\n

HYSK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okurun söyledikleri, sadece YSK üyelerinin ve iktidar milletvekillerinin değil, yargı mensuplarının da bu konuda kafa karışıklığında olduklarını ortaya koyar niteliktedir.

\n

Zira Okur, tutuklu parlamenterlerin tahliyesi gerektiğini savunan bir demeç vererek, Ben o dosyanın hâkimi olsaydım, açıkça tahliyeden yana oy verirdim diyor.

\n

Dolayısıyla, kimi yargıçlarımızın; o arada YSK üyelerinin de içini kemiren o kuşku, milletin egemenliğinin üstünde volta attığı için, dönemin en yaşlı üyesi olarak bugünkü birleşime parlamentonun seçilmiş başkanlık divanının belirleneceği pazartesi gününe kadar riyaset edecek olan Oktay Ekşi, önce anayasa ve içtüzüğün öngördüğü andı içecek, daha sonra milletvekillerini seçim bölgelerinin “abece”sine göre sıra ile kürsüye çağırarak parlamentonun başkanlık divanı sorununu çözmesinden sonra bu konudaki ilk adımların atılmasını beklemememizin sinyalini vermiş olacaktır.

\n

Ya CHP ve MHP nasıl bir tutum izleyecektir?

\n

Ankaradan arkadaşlarımız Ayşe Sayın ve Utku Çakırözerin dünkü gazetemizde yer alan haberleri, bu sabah ilk toplantısını gerçekleştirecek olan CHP grubunun birleşimde bulunacaklarını ancak yemin görevlerini erteleyeceklerini bildirdiği için, en önemli tavır daha başlangıçta ve ana muhalefet grubunun tutumu ile ortaya çıkmış olacaktır.

\n

Mazbataları ceplerinde olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Acelen ne arkadaş? Hakkında deliller henüz toplanmadı ki? Seni bırakırsak; o delilleri bulup ya yok edersen?li gerekçelere Nuh deyip peygamber dememekte ısrar edenlerin mantığı ile; Ankara CHP Milletvekili Mehmet Haberal benzer gerekçelerle Milli iradeye selam. Tutukluluğa devam demek zorunda bırakılmışlardır. MHPnin Engin Alanın tutukluluk halinin devamı, BDPnin beş parlamenterinin aynı nedenlerle cezaevinde olduklarını gerekçe göstererek birleşime katılmayacakları görüşü, henüz tam netlik kazanmamış olsa da Genel Başkan Bahçelinin dün Twitter sitesinde, tam bir Konfüçyüs söylemi içinde kaleme aldığıYargı organlarının yanlı tutumları sıkıntılı bir sürece kapı aralamıştır. Unutmamak gerekir ki demokrasi hem millet iradesinden hem objektif adalet anlayışından güç alır.

\n

Atacağımız adımlarla,vereceğimiz kararlarla ilerde pişman olacağımız olaylara vesile olmamalıyız.

\n

Elde edilen dönemsel güce dayanarak haksızlıklara ve adaletsizliklere prim vermenin vebali fazladır.

\n

Kin ve intikam duygularını belki bugün tatmin etmek belki bugün birilerinin nefislerini okşayabilir. Ama yarınlarda neden olacağımız sosyal maliyet çok yüksek olabilir uyarısı AKP ve Erdoğanın seçimin zaferinin sarhoşluğu içinde mi, yoksa sağduyu ile mi yeni döneme başlayacaklarının ilk ipuçlarını verecektir.

\n

***

\n

Bir hatırlatma da Meclisin geçici başkanı, gazeteci meslektaşımız Oktay Ekşiye:

\n

İlk görevim, Balbayı Silivriden almak olacakdiyordunuz. Bekliyoruz.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları