Kan Parası Sizin Olsun Diyorlar

07 Şubat 2012 Salı
\n

Uludere bombardımanında yakınlarını kaybeden acılı ailelerin, başsağlığı için ziyarete gelen Meclis Komisyonu üyelerine söyledikleri, bir tokat etkisindedir:

\n

İçimiz kan ağlarken, çocuklarımızın kan bedeli olan parayı almayız. Olayın faillerini bulun.

\n

34 vatandaşımızın yanlış istihbarat sonucu öldürülmesi 2011 Aralık ayının son günlerine rastladı. Hükümet, köylülerin gece karanlığında zorunlu iş olarak yapmakta oldukları sınır ötesi kaçakçılıkla karınlarını doyuranlara, babaları, kardeşleri ya da çocuklarını yitirmiş olmalarının karşılığı olarak 123er bin lira ödeme yapmayı kararlaştırmıştı.

\n

Kimi iktidar medyası, yakınlarını yitirmiş olan köylülere verilecek bu yüklü tazminatın, bundan sonraki kazalar için de bir umut ölçüsü olduğunu yazacak kadar yalakalık yaparken, Meclis İnsan Hakları Komisyonu hafta sonunda inceleme yapmak amacıyla Gülyazı köyüne gitmiş.

\n

Parlamentoda grubu olan bütün partilerin temsilcilerinden oluşan komisyon üyeleri, olayla ilgili olarak bilgi alırlarken ölenlerin ailelerine devlet babanın parasal açıdan önemli tutarda bir tazminat ödeyeceğini de söylemiş olmalılar ki, aldıkları tokat gibi cevap dün gazetelerdeydi.

\n

Bize para vermeyin. Failleri bulun diyordu o, 34 kişinin yakınları!

\n

Oysa devlet, feodal düzenin merhemi gibi algılanan kan parasını tıkır tıkır ödeyince, bütün yaraların sarılacağını sanan bir geleneğin her yerde ve her koşulda geçerli olacağını düşünmüş olmalıydı.

\n

Ki reçete, kamuoyuna bir çözüm ilacı olarak ulaştırılmakla kalmamış, destek yazıları ve yorumlar birbirini izlemişti.

\n

Oysa aynı devlet babanın kendilerine tek geçim yolunu kaçakçılık olarak gösterdiği için bir tür meslek tazminatı olarak algılanan o bedelin, Gülyazı köylülerince fazla önemsenmediği Meclis İnsan Hakları Komisyonuna söylenmiş olanlardan anlaşılıyor.

\n

Devletten bulunması istenilen fail, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun da sık sık yinelediği gibi o istihbaratı veren kaynaktır.

\n

Genelkurmay Başkanlığı istihbaratı verenin kendileri olmadığını söylediğine göre, vur emrinin verilmesini onaylayan sivil iradeyi kim, nasıl yönlendirmiştir?

\n

Hükümetin bu soru karşısında sessizliğini sürdürmesi, sadece anlamlı değil korkunçtur da.

\n

***

\n

Kan parası sizin olsun. Bize failleri bulundiyecek kadar uyanmış, olgun yurttaşların çoğalması, demokrasimizin tek ve büyük gücü olarak algılanmalıdır.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları