Kapat Perdeleri

22 Temmuz 2011 Cuma
\n

Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışmalarını, seçmenin daha çok izleyebilmesini sağlamak herkesten önce parlamentonun görevi olmalıdır. Demokrasinin beşiği sayılan Atina Meclisi, tüm halkın katılımı ile toplandığı için vekiller ve onları seçenler diye bir ayrım yoktu. Ama ulusları oluşturan bireylerin sayıları çoğaldıkça meclislerde görev alanlarla, onların nasıl çalıştığını denetlemek isteyen seçmenler ayrı platformlarda oldu.

\n

Bu yüzden köy ve mahallelerden kentlere, oradan da tüm ülkeyi yöneten meclisler oluştu. Ve her biri kendi açısından seçmeninin denetimi altında çalışmanın ilk kuralını açıklıkolarak belirlerdi. Gizli toplantılar ancak olağanüstü durumlarda ve yine o meclislerin kararı ile belirlendi.

\n

O açıktoplantılar, teknolojinin geçirdiği evrimlerle birleşerek, ya mahalle ve kent ölçütlerinde ses yükseltici sistemlerden destek alınarak, daha sonra radyo ve televizyonlar aracılığı ile yaygınlaştırılarak, bir anlamda yine halkın önünde yapılmayı sürdürdü.

\n

***

\n

Halkın vergileri ile çalışan kamu televizyonu TRT, sayılarını giderek arttırdığı kanallardan birisini, günün belirli saatlerinde halkın meclisinin faaliyetlerine ayırarak vekillerinin ne yaptıklarına hem göz hem de kulak oluyor, çalışanla dalga geçip maaş alan arasındaki farkı da görmemizi sağlıyordu.

\n

Bir de tüm iletişim araçları sadece benden söz etsin, yalnız beni göstersin türünden narsisizm sevdalılarına karşı az da olsa denge sağlıyordu.

\n

Bu kurulu düzen geçen hafta birden bozuldu. İktidardan, daha açık bir söylemle bizzat Sayın Başbakandan geldiği gizlenme gereği duyulmayan bir buyrukla Meclis TVnin yayınlarına sınırlama getirildi.

\n

Parlamentoda muhalefet nasıl çalışıyor? Milletvekilleri ne yapıyor diye kamu televizyonunun başından ayrılmayacak kadar bu konuların sevdalısı olanların tutkuları, TRTden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınçın insafına bırakılmış oldu.

\n

TRT 3 artık bundan böyle Meclis çalışmalarından açılacak boş saatleri, Türk demokrasisi az gitti, uz gitti bir de baktık ki!…” diye başlayan çocuklara masallara ayırabilir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları