Kavgacılık Genlerine İşlemiş!

19 Eylül 2012 Çarşamba
\n

\n

Sabah gazetenizde ya da televizyonda haberleri izlemek istediğinizde Sayın Başbakanın kavga içermeyen bir kelamını gördüğünüz gün oldu mu şu 10 yıl içinde?

\n

Bu terk edilemez alışkanlık içinde, şimdi de yeni öğretim yılının başlaması nedeniyle Denizlide Cedide Abalıoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesinde gencecik öğrencilerin beyinlerini etkilemeyi amaçlayan bir konuşma yapıyor.

\n

Biliyorum. Yandaş medyamız, yazılısı ile görseli ile o konuşmayı bir ayeti kelam gibi yineleyip durmuştur.

\n

Başbakan, ülkesinin ortaöğretim öğrencilerine dün seslenirken, yine polemik yöntemini kullanıyor veMilletin bu okullarından ürkenler, öcü gibi görenler maalesef bu okulların kapılarına kilit vurmuşlardı. Orta bölümü kapattılar. Katsayı getirdiler. Tüm meslek okullarına vebalı muamelesi yaptılar diyor.

\n

Erdoğanın sözünü ettiği dönem 28 Şubat 1997 dönemidir. Yani, ülkenin Başbakanı Necmettin Erbakandır. İkbal uğruna, o muhtıranın verilmesine karşın başbakanlığı bırakmayan merhum Erbakanın, bu ara dönemi başlatan Çevik Bir öncülüğündeki Milli Güvenlik Kurulu kararlarında da imzalı onayı vardır. Erdoğan o tarihte henüz parlamentoda değilse de Erbakan Hocanın lideri olduğu Refah Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıdır.

\n

Gelelim, parlamenter demokrasinin işletildiği tek ve çok partili dönemlere.

\n

Cumhuriyetimiz 1 yaşındayken, yani 1924’te 29 merkezde ortaöğretim düzeyinde 4 yıllık öğretim vermek için ilk İHOlar açılmıştır. Hakça davranmak için bu okulların sadece Sünni mezhebinde din adamı yetiştirdiğini de eklemeliyim.

\n

Yine hakça davranarak aynı okulların 1929’da kapatıldığını, o dönemlerde yer yer, kutsal dinimizin politik amaçlarla yeni Cumhuriyet rejimi aleyhinde taraftar toplamak isteyenlerce kullanılmasından kuşku duyanların bu yönteme başvurmuş olabileceğini de anımsatmalıyım.

\n

1949, Cumhurbaşkanı ve Milli Şefİsmet İnönünün çok partili döneme geçerek tek dereceli ve gizli tasnife dayanan seçimlere geçme kararını vermesinin üçüncü yılıdır.

\n

14 Mayıs seçimlerinden bir yıl önceye rastlayan o dönemde 10 ay sürecek imam hatip kursları açılmıştır. Bu kurslar daha sonra iki yıllık öğretim yapacak donanıma getirilir. 22 Mayıs 1972de 4 yıl eğitim veren imam hatip meslek okulları dönemi başlar. Bir yıl sonra 1973’te imam hatip liseleri devreye girer.

\n

Ve bu liseleri bitirenlerin sınavsız olarak üniversitelerin edebiyat fakültelerine girmeleri sağlanır.

\n

1974’te aziz Bülent Ecevit başkanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde ortaokul bölümleriyle birlikte 29 imam hatip lisesi açılır.

\n

1979 yılında bir kız öğrencinin babası Danıştaya açtığı davayı kazanır.

\n

O güne kadar sadece erkek öğrencilerin öğretim gördüğü İHLlerden isteyen kız öğrenciler de yararlanacaktır.

\n

12 Eylül 1980 darbesini yapan MGK de İHLlerin tüm bölümleri ile öğretim yapmasına olanak tanıdı. 1985 yılında Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ile birlikte bu meslek liselerinde de Anadolu lisesi statüleri kabul edilmiş oldu.

\n

1997 yılında Sayın Mesut Yılmazın başbakanlığında ortaöğretim okullarında 8 yıllık kesintisiz öğretim yasası yürürlüğe girince, meslek liselerinin ortaokul ayakları da bu yasadan nasiplerini alarak kapanmış oldu.

\n

Sanırım Erdoğanın parmağını takıp çözmeye çalışmaktan ziyadesiyle hoşlandığı örnek budur.

\n

Bir köşe yazısını böylesine kronolojik örneklerle doldurmamın nedenine gelince...

\n

Başbakan, bu anlattıklarımın neresinden 28 Şubat dönemi dışında, İHLlerin öcü olarak görüldüğü kanısına vardı ve kapılarına kilit vurulduğunu söyledi.

\n

Hele oAnarşistler yetişmediği için mi, teröristler yetişmediği için mi bu okulları kapattınız sorusu tam bir anarşist duygusu ile pimi çekilerek atılan parça tesirli bir bomba örneği gibi değil mi?

\n

Vicdanı olan AKPliler de bu soruyu yanıtlasınlar.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları