Ko Desinler Şahbudak'ın Bağı Var!

08 Haziran 2011 Çarşamba
\n

Darbeden ve darbecilerden hesap sorma numarasına yatan iktidar partisi, oy verme gününün arifesinde savcıları harekete geçirmiş! 12 Eylülün baş mimarı Kenan Evreni, Ankara Merkez Orduevindeki lojmanında önceki gün ziyaret eden Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen ile Savcı Kemal Çetin, kod adıBayrak Harekâtı olan darbeyi niçin yaptıkları konusunda bilgisine başvurmuşlar.

\n

31 yıl sonraki bu adli eylemin, AKPnin seçim stratejisi gereği düzenlenmiş bir Erdoğan senaryosu olduğunu gizlemek için iktidar medyasının dünkü başlıkları, okuyanlara vay anasını dedirtecek türden düzenlenmişti. O gazetelerden en hızlı olanı 31 yıl geciken bu sorgulama sırasında Evrene Yönetime niçin el koydunuz diye sorulduğunu, baş mimarın TSK İç Hizmet Kanununun 35. maddesine dayanarak yanıtı verdiğini manşet haberinin başlığına almıştı.

\n

İktidar partisi liderinin, sekiz yıllık çıraklıktan sonra 12 Haziranda ustalık dönemini sergilemek vaadi ile oy istediği bir kampanya süreci sırasında sahnelenen bu sözde sorgulamada, muhatabın eski bir cumhurbaşkanı olduğu için sorumsuzlukkalkanının arkasında olduğunu en iyi bilmesi gerekenler, elbette savcılardır.

\n

Ama onlardan AKPnin eskiye dönük darbe hesapları defterlerini de açacağı yolunda bir mini sorgu oyunu düzenlenmesi istendiği için iki savcı gereğini yapmak amacı ile, muhataplarının yaşı ve sağlık durumunu da dikkate alarak kendisinin kaldığı askeri lojmana gitmek zorunda kalmışlardır!

\n

Dahası, dünkü gazete haberlerine göre, sorgularına Sayın Cumhurbaşkanımız diye başlanmış, öylece daha Bismillah denilmeden, Evren şüpheli konumundan çıkarak devletin “1” numaralı protokolündeki yerini o savcılar karşısında da koruduğunu öğrenerek elbette rahatlamıştır.

\n

Gerçeklenmiş bir darbenin baş mimarının önceki günkü konumunda olmayı, haberi Silivri ya da İstanbul Askeri Cezaevindeki hücrelerinde okuyan öteki orgeneral, general şüphelilerden hangisi istemezdi dersiniz?

\n

Karşılarındaki koltukta oturmakta olan kişinin hem Sayın Cumhurbaşkanı”, hem de sorgulanan kişi olamayacağını en iyi bilenler cumhuriyet savcılarıdır. Bu dosyayı zamanaşımıya da cumhurbaşkanlarının sorumsuzluğuna sığınarak kapatırken bütün bu olguları elbette biliyor, ama ister istemez Adalet Bakanının emrini de yerine getirmiş olacaklardır.

\n

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilinden, Evreninİç Hizmet Kanununun 35. maddesini gerekçe göstererek darbe yaptığı savunması karşısında, TBMM tarafından TSK’ye o madde ile verilmiş olan görev, gerekli gördüğünüz zaman gelip bizi kapatabilirsiniz türünden bir kılıfa sığmaz. Parlamento, orduya sadece sınırlarını koruma değil, bir iç kalkışmayı, isyanı da gerekirse bastırma görevini vermiştirşeklinde bir karşılık beklenirdi.

\n

Zira,TSKnin 35. maddesi darbeleri mazur göstermek için bir savunma aracı olarak geçerli sayılacak olsa, ülke Talat Aydemirin 22 Şubat ve 21 Mayıs 1962 eylemlerinden sorumlu olarak iki arkadaşı ile birlikte idama mahkûm edilmesi olayını yaşamazdı. Oysa 12 Eylülün baş mimarı, akıttığı terin karşılığını Çankayada önce orgeneral üniformalı devlet başkanı, ardından da düzenlettiği anayasayı halkoylamasından geçirterek cumhurbaşkanı olarak fazlası ile almış oldu.

\n

Ama yazının başında da söylediğim Ko desinler Şahbudakın bağı varşeklindeki Erzurum özdeyişini tekrarlayacağım.

\n

Önceki gün Ankara Merkez Orduevinde vizyona konulmak istenilen filmin adı, değerli dostum Turgut Kazanın da söylediği gibi, sadece soytarılıktan ibarettir.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları