Masanın Başında Oturan Kişi Olmanın Bedeli

05 Ağustos 2011 Cuma
\n

\n

Başbakan Yardımcısı Arınçın, Genelkurmay Karargâhının Çakmak Salonundaki Yüksek Askeri Şûra toplantı masasına tek başına oturarak, teamülleri değiştiren Erdoğanı desteklemek amacı ile yaptığı açıklamaya ben de imzamı atarım.

\n

Doğrudur: Bir köyde iki muhtar olmaz. Seçilmişleri temsil ederek yürütme erkinin başı olan başbakanlar, Bizim Köyün de elbette tek muhtarıdırlar.

\n

O tek muhtarın da ihtiyar heyeti denilen asker, sivil bürokratlardan oluşan bir danışmanlar ekibi vardır.

\n

Dün YAŞta alınan kararları televizyondan izlerken Silahlı Kuvvetlerdeki atama ve terfi işleri için Cumhuriyet ordusundaki teamüllere harfi harfine uyulmuş olunduğunu görmekten memnun olanların arasında ben de vardım. Sanki apoletlerine yeni yıldızlar eklenen bir subay ya da o subayın aile bireylerinden birisi gibi sağduyunun Başbakanı terk etmeyişini, hiddet ve partizanlığın Çakmak Salonunun kapılarından girmediğini görmek iyi bir şeydi.

\n

O duygular içinde bugünkü yazımı bilgisayarımın belleğine dökerken anılarım 1974’lü yıllara uzanan bir yolculuk yapmam için, zaman tünelinin kapılarının açılmasını sağlamıştı. 12 Mart muhtırasından sonra yapılan genel seçimlerden birinci parti olarak çıkan Ecevitli CHPye hükümet kurma görevi verilecekti. Ama asker hâlâ Ecevitin başbakanlığını içine sindirmekte güçlük çekiyordu.

\n

O tarihte Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Kemal Kayacan, Silahlı Kuvvetlerin sözcüsü, ben de CHPnin temsilcisi olarak, gazeteci Kadri Kayabalın aracılığıyla buluşuyor ve ordunun kışlasına dönmesi, demokrasinin kurallarının bütünü ile ve arızasız olarak işletilmesini sağlamaya çalışıyorduk.

\n

Üç ya da dördüncü buluşmamızda Genelkurmay Başkanı Semih Sancar ve komutanların seçilmiş iktidarın başı olan Ecevitin başbakanlığında askerin atama ve terfi gibi özlük işleri için olağanüstü bir sorun yoksa sözü YAŞ üyelerine bırakması önerisiyle sınırlı bir isteği oldu. Genel başkana bu öneriyi götürdüm. Kimin ne kadar yetenekli olduğunu bilenler komutanlardıryanıtını aldım.

\n

Aylar sonra Kayacan Paşa, Kıbrıs çıkarmasından da sorumlu komutan olarak cebinde 25 Ağustostan geçerli olmak koşuluyla emekliye ayrılma yazısı olduğu halde görevini yapmayı sürdürürken eşi bizim eve gelmiş ve eşime Acaba demiş, “Kemalin emeklilik kararı bir yıl uzatılamaz mı?”

\n

Feriha Hanımın dileğini Başbakana götürdüm. Hatırlar mısın? Hükümeti kurarken senin aracılığınla Sayın Kayacan hangi isteklerini ısrarla bizden talep etmişti dedi.

\n

TSKnin bu geleneksel kuralının bir saat titizliğiyle işlemesi, sivil iradenin YAŞ toplantı masasında tek başına oturan başbakanları tedirgin değil; mutlu etmelidir.

\n

Sivil bürokrasiyi etkileme sevdasından vazgeçmeyen particilik dürtülerinin askerin atama ya da emeklilik işlerini biçimlendirmesi moral bozmaktan başka bir sonuç vermez.

\n

Başbakan tek muhtar olarak elbette masanın başında tek başına otursun. Ama o masada özellikle terörün belini kırma sorumluluğunu da üstlenmiş, yine tek kişinin kendisi olduğunu hatırından çıkartmadan!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları