Program Görüşmeleri

13 Temmuz 2011 Çarşamba
\n

\n

61’inci hükümetin programı üzerindeki görüşmelerde CHPnin de, MHPnin de eleştirileri, seçimden yenik çıkmış olmanın verdiği ezikliği yansıtıyordu. O konuşmalara iktidarını dördüncü döneme taşıyan bir parti olarak AKPnin, daha babacan ve hoşgörülü yanıtlar vermesi, özlenen bahar havasının kalıcı olmasını sağlayabilirdi.

\n

BDPliler Meclise yönelik boykotlarını sürdürdüğü için, bu yazıda onları, Diyarbakırdan çok, bir an önce başkent Ankarada da görmek isteyen kıdemli bir yazar olarak, Sayın Başbakanın önceki gece programına yöneltilen eleştirilere verdiği yanıtları değerlendirmek istiyorum.

\n

O yanıtların dozu hakkındaki iyimser beklenti içinde olanlar, AKP sözcüsü Ömer Çeliki dinlerken bile hükümet başkanının hangi dozda konuşacağı hakkında fikir sahibi olmuşlardı. İktidar partisi kurmaylarının, yeni dönemin ilk toplantılarında muhalefet partilerine gözdağı vermeye kararlı olduğunu ve öylelikle CHP ve MHPnin direnme güçlerinin de öğrenmek isteyecekleri belliydi.

\n

Başbakan böyle düşünenleri yanıltmadı. 12 Haziranda her 2 seçmenden birisi kendi partisine oy vermiş ise CHPnin de MHPnin de yöneticilerinin başlarını iki ellerinin arasına alarak uzun uzun düşünmelerini istedi.

\n

Bu isteği AKP Genel Başkanından önce muhalefet partilerinin yöneticileri görmeli, iktidar partisi liderine meydanı böylesine boş bırakmış olmanın nedenlerini araştırmalıdırlar.

\n

Ancak, muhalefet sözcülerinin ılımlı eleştirilerini bile azınlığın çoğunluğa tahakkümüolarak değerlendiren bir Başbakanın çok partili parlamenter hayatımızda ilk politikacının kendisi olduğunu da Erdoğan içine sindirmelidir.

\n

1946’nın hükümet başkanı merhum Recep Peker de aynen Tayyip Bey gibi birden hiddetlenen ve muhalefet partilerinden gelen eleştirilere tahammül edemeyen bir yapıya sahipti.

\n

Erdoğanın adını bile duymak istemediği, Kurtuluş Savaşımızın Garp Cephesi Komutanı, Lozan Zaferinin mimarı, Türkiyeyi İkinci Dünya Savaşından hiç kimsenin burnunu kanatmadan, Receplere, Eminelere, Orhanlara, özetle bugün hayatta olan 70 milyonu aşkın yurttaşımıza bu topraklarda özgür yaşama olanağını sağlayan İsmet Paşanın, bir başka RecepPekere nasıl demokrat olunur dersi verdiğini bu sütunlarda kaç kez yazdım. Devletin arşivine sahip olduğunu kürsülerden ikide bir elindeki kâğıtları sallayarak gösteren Başbakan, İkinci Cumhurbaşkanı İnönünün o müfrit, hoşgörüden uzak, merhum Pekere, parti grubundan güvenoyu aldığını gösteren mazbatası çantasında olduğu halde, istifa ederek yerini tolerans sahibi bir başka politikacıya bırakmasının önce onun sağlığı açısından nasıl yararlı olacağını anlatmıştı.

\n

CHP milletvekilleri, bu amansız İsmet Paşa düşmanına Gazi Mustafa Kemal Paşanın en yakın çalışma arkadaşı hakkında söylediklerini okumasını sağlasalar. Bir de yine aynı teraneden konuşmalar olursa perdeyi kaldırıp Siz aslında Atatürk adını niçin ağzınıza almazsınız? Sadece Kurtuluş Savaşının galibi olarak mı tanırsınız laik ve devrimci Cumhuriyetimizin banisini? diye sorsalar.

\n

Alacakları cevabı milletçe öğrensek!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları