AKP Kaldırdığı Yasanın Uygulanmasından Mutlu...

17 Eylül 2015 Perşembe

12 Eylül genel kurulunda Erdoğan Hayranları (Fan) Kulübü’ne dönüşen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yöneticileri, devlet adamlığına evrilebilmiş olsalardı ayağa kalkarlardı diye düşünüyorum.
Ve derlerdi ki “Hukuku bile zorlayarak yargıladığınız Kenan Evren’in 5680 Sayılı Basın Yasası’na eklediği geçici maddeleri, iktidarımızın o yasa ile birlikte yürürlükten kaldırmış olmasına karşın nasıl uygular; yaptığımız 5187 Sayılı Basın Yasası’nı nasıl yok sayarsınız!”
Ama görülüyor ki, demokratikleşme safsatası kapsamında yaşanan hukuksuzluklardan rahatsızlık değil, mutluluk duyuyorlar...

***

Medyaya baskı dizgesi kapsamında sıra bir kez daha Nokta dergisine gelmişti.
Kapak tasarımı nedeniyle derginin yönetim yeri bastırıldı, dergiye el konulmak istenildi, satışa sunulmak üzere yurda dağıtılan dergilerin toplatılması için harekete geçildi ve Yazıişleri Müdürü Murat Çapan gözaltına alındı.
Bir uygulama ki yalnız hukuka değil yasaya bile aykırı.

***

Önce yazıişleri müdürünün gözaltına alınmasından başlayalım.
Devlet Bakanı rahmetli Rüştü Kazım Yücelen’in başlattığı Basın Yasası değişiklik çalışmaları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de katkıları ile sürdü ve 5187 Sayılı Basın Yasası olarak 26 Haziran 2004’te yürürlüğe girdi.
Yasayla ortak sorumluluk üstlenen yazıişleri müdürü kenara alındı ve tüm ceza sorumluluğu eser sahibine verildi. Yazıişleri müdürünün eser sahibinin belli olmadığı durumlarda sorumlu olması ilkesi benimsendi.
Gözaltına alırken Murat Çapan’a “Sen mi yaptın?” diye soruldu mu? Hayır! Peki, nasıl gözaltına aldın?
Yanıtı ancak “Canım öyle istedi” olabilir.

***

Yürürlükteki Basın Yasası’nın önemli maddelerinden biri de 25’inci maddesi. Görmezden gelenlerin gözlerine sokmak için başlığını büyük ve siyah harflerle yazayım.
“EL KOYMA, DAĞITIM VE SATIŞ YASAĞI”
Madde şöyle başlıyor: “Soruşturma için sübut vasıtası (kanıtlama kanıtı) olarak her türlü basılmış eserin en fazla üç adedine Cumhuriyet Savcısı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kolluk el koyabilir.”
İzleyen fıkrada, hangi suçların işlendiği iddia edilirse hâkim kararı ile el konabileceği anlatılıyor.
Burada da dağıtılmanın ve satışa sunulmanın engellenmesi yasağı korunuyor.
Bu işlemin yapılabilmesi için Nokta dergisinin yurtdışında basılarak Türkiye’ye getirilmiş olması koşulu da maddede yer alıyor.

***

Yasaya göre suç basmakla değil, yaymakla yani satışa sunmakla oluşuyor. Satışa sunulmadığına göre ortada oluşmuş bir suç da yok.
Sadece Evren’in, AKP iktidarının sahiplenmiş göründüğü ama 11 yıl önce kaldırdığı geçici maddesinde var.
Ve verilecek cezanın üçte birinin uygulanması isteniyor.

***

12 Eylül’ün sonucu olduğu belirtilen AKP’nin, onların mirasına sahip çıkmasının geldiğimiz süreçte yadırganmasının da âlemi yok!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları