AKP’nin Kimyası Bozulmuş...

16 Nisan 2015 Perşembe

“Fethullah Hocaefendi hazretlerinin emirlerini alma ziyaretleri” ile sürdürülüp, “Ne istediler de vermedik” sözleriyle taçlandırılan AKP-Cemaat ortaklığının 17 Aralık’ta bozulması AKP’nin kimyasını bozmuşa benziyor.
Haksız da değiller.
Ortak kumpasla oluşturulan ve dönemin Başbakanı Erdoğan’ın “savcılığını” üstlendiği davalar şimdilik cemaate yıkılmaya çalışılıyor ama AKP için tehlike henüz geçmiş değil. Bir yandan en azından milletvekili sayılarını korumaya çalışıyorlar, öte yandan ise kızgınlıklarının kimyalarını bozmuş olmasından dolayı kendi aleyhlerine çalışıyorlar.

***

İlk yaptıkları, cemaatçi sınav hazırlık dershanelerini ayırıp engelleyemedikleri için tümünü kapatmak oldu.
Binlerce öğretmen ve dershane çalışanı işsiz kalıverdi. Ama sınav sistemi, dershane öğretimine yönelik kurgulanmıştı. Dershanelerden izin alabilenleri “Temel Hazırlık Liseleri”ne dönüştü. Eğitim sistemine yeni bir tür eklendi. Ancak kendisini mutlu ve güvende hissedenler azaldı.

***

Polise sızdığı varsayılan cemaatçiler, AKP yandaşı sıralı amirlerin raporlarıyla sürüldü, meslekten atıldı.
Polis akademileri ile kolejleri de kızgınlıktan nasiplerini aldılar.
İç Güvenlik Yasası ile kapatıldılar.
Öğrenciler tasdikname alıp ortada kalakaldılar.
Birkaç ay sonra komiser muavini olarak atanacaklarını uman gençleri, “ya paralelciyse” kuşkusuna kurban ettiler. Akademi ve kolejlerin arsaları da zaten yandaşlara göz kırpıyordu.

***

Polisleri temizlemek (!) yasalar yok sayıldığı için kolaydı, ama özel güvenlikçileri ne yapacaklardı?
Onu da Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. “Kapatmak lazım.”
Askerin vesayetini kırmada, polise ve yargıya yardımcı güç olabilecekleri düşüncesiyle özene bezene oluşturulan sistem de çökertilmek isteniliyor.
1.5 milyona yakın genç, özel kurslarda eğitim almış. Kimileri “işsiz kalırsam başvururum” diye gelecek güvencesi olarak saklıyor.
25 üniversitede açılan “Güvenlik Meslek Yüksekokulu”nda okuyan gençler var.
Işık Kansu’nun köşesinde (13 Nisan) kaynak gösterdiği Mülkiye Başmüfettişinin verdiği bilgiye göre, 233 bin 457 özel güvenlikçi görev yapıyor. 67 bin 199 birimi ve 295 kişiyi koruyorlar.
Onları da işsiz kalma korkusu sarmış durumda.
Şimdilik bu kadar. Anlaşılıyor ki ilginç bir seçim yaşayacağız...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları