Geldik Türk Tipi Başkanlığa...

16 Ocak 2016 Cumartesi

Onca badireye karşın Adalet ve Kalkınma Partisi’nde tüm yollar başkanlığa çıkıyor. 
Eski, yeni genel başkanları, kendilerinin yarattığı olumsuzlukları bile, başkanlığın ne kadar yararlı olacağını(!) anlatmak için gerekçe olarak kullanmaya özen gösteriyorlar. 
Kimi iller de terör örgütü PKK’nin kazdığı hendekleri, oluşturduğu bomba düzeneklerini, barikatları, kendi hoşgörüleri sürecinde yapılmamış sayarak, akıllarına geleni suçluyorlar. Kimse de “Onlar yapılırken siz neredeydiniz?” demiyor.

***

Başbakan Davutoğlu’nun ziyaret ederek yaptığı anayasa uzlaşma komisyonunun yeniden oluşturulması önerisini CHP ve MHP liderlerinin uygun buldukları biliniyor. Ama iki genel başkanın da iki önemli koşulu var. Başkanlık olmayacak, anayasanın ilk dört maddesine dokunulmayacak. HDP’nin şimdilik bilinen koşulu ise “seni başkan yaptırmayacağız.”

***

Yeni anayasası (?) yapılacak ülkenin adı Türkiye, ama yurttaşlık tanımı tartışmalı. Komisyon toplanmadan önce kendi yazımdan (1 Nisan 2013) bir aşırma (intihal) yaparak anımsatmada bulunayım dedim ve aşağıya aldım.

***

Türkiye, Avrupa Birliği’ne girmek istiyor ya Adalet Başkanlığı Yayın İşleri Dairesi Başkanlığı da 2011 yılı Mayısı’nda “Avrupa Birliği Üyesi Bazı Ülkelerin Anayasaları” adlı 583 sayfalık bir kitap yayımlamış. 
İspanya’nın siyasal ve toplumsal yapısını yinelemeye gerek yok. Ama vatandaşlıkla ilgili maddede sorunlar var: (!) 
“İspanyol kökenli hiçbir kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz/İspanyollar on sekiz yaşında rüştünü ispat eder.” 
Anayasayı resmi gazetede yayımlatan Kral Juan Carlos ayrıca emirnamesinde şu bölümü de eklemiş: 
Bireyler olsun, makamlar olsun tüm İspanyolların bu anayasaya bağlı kalmasını buyurur ve devletin temel kanunu olarak saygı duyulmasını güvence altına alırız.” 
İtalya anayasasında da cumhuriyetin görevi şöyle belirleniyor: 
“Doğal güzellikleri, milletin tarihi ve sanat mirasını himaye eder.” 
Alman anayasası “Alman milletinden”, Avusturya’da da “Avusturya Cumhuriyeti için milletin bir olduğundan” söz eden bölümler var. 
Lafı uzatmaya gerek yok. Türkiye’nin katılma hayalleri kurduğu Avrupa Birliği’nin önde gelen devletlerinin türlü çeşitli yurttaşları anayasalarından utanmazken bizim yurttaşların kimilerinin içine yuvarlandıkları travmayı anlamak gerçekten zorlaşıyor.

***

Şunu da bu yazıyla ekleyeyim. Amerika’nın ilk yerlileri olan kızılderilileri neredeyse yok eden ve ağırlıklı olarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelenlerin kurduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde de Amerikalı yok, Amerikan var. 
İspanya, Almanya, İtalya, ABD’de oluyor da bizde neden olamıyor?

***

Terörle mücadele teröristi soyutlamaktan geçer. Ama bizimkiler sadece terörist üretmekte başarılılar. Ayrımcılık bu alanda da geçerli. Yandaşlar adlandırarak söyleseler bile tık yok. Karşıtlar görüş açıklayınca da gelsin ihbarlar. Gerçek teröristlerin ekmeğine yağ sürdüklerinin ayırdında değiller, göz boyadıklarını sanıyorlar.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları