Ham Sofu ile Dini Bütün...

11 Nisan 2015 Cumartesi

Yıllardır düşünüp dururdum; ortaokul ve lise yıllarımda Mehmet Akif’le ilgili kitaplarda yer alan kimi dörtlük ve şiirler yakın yıllardaki kitaplarda niye yer almıyor diye.
Hani İstiklal Marşı, Çanakkale Şehitlerini yücelten şiir ve kaside gibi okunan Bülbül’ü olmasa unutulup gidecek gibiydi.
Bu üç yapıtı nedeniyle zorunlu olarak anıldığından kuşkulanırdım. Kuşkularımı, Atatürk Cumhuriyeti’nin genç Doğrucu Davut’u Sinan Meydan giderdi.(1)
Mehmet Akif’in (Ersoy), önceki gün Cüneyt Ağabey’in (Arcayürek) köşesinde vurguladığı “Sözde Müslüman”larla bir görüş örtüşmesi yoktu ki. Aksine bir zamanlar İstanbul’da herkese yol gösterme hakkını kendinde gören “kaba sofu”larla yobazlara kızgındı. Ulu hakan (!) Abdülhamit Han ile Kurtuluş Savaşı’nı başlatan (!) Vahidettin’e söylemediğini komamıştı.
Şapka karşıtı olduğu için Mısır’a gittiği iddialarını ise fesi ağır biçimde eleştirdiği şiirleri bile yalanlıyordu. Ve üstüne üstlük hem emperyalizme karşıydı, hem de yapılmadığı utanılmadan söylenen Kurtuluş Savaşı’nı ve Büyük Taarruz’u yazdıklarıyla göklere çıkarmıştı.

***

Mehmet Akif’in Abdülhamit’i yeren şiirleri arasındaki sansürlenen dörtlüklerinden biri de şuydu:
Gölgesinden korkup bağıran bir ödlek
Otuz üç yıl bizi korkuttu “şeriat” diyerek
Vahdeti muhlisiniz, elde asâ çıktı herif
Bir alay zabiti kestirdi. Sebep: “Şer’i şerif.”

***

Gelelim fesle dalga geçtiği şiirine.
Başta bir dalgalı fes, ta tepesinde o ibik
Cuk oturmuş bakıyor; mavi beş on kat iplik
Sapı yok, püskülü tutmuş da dışından ibiğe
Bağlamış sımsıkı, “Artık bu da kopmaz ya” diye
Önü çökmüş sarığın, arka taraf vermiş bel;
Çağlıyor püskülü baktım, üzerinden tel tel.

***

Kendisinden yapması rica edilen Kuran’ı Türkçeye çevirme çalışmasını yaktırmasını Atatürk’ü yermek için kullananlara da yanıt var kitapta...
Özellikle “Asımın nesli” diye afişlerle yutturulmak istenen “dindar ve kindar” kuşağın, Akif’in oğlu Asım’la taban tabana zıt olduğunu da bu sayede öğreniyoruz.
“Ham” ya da “kaba sofu” diye nitelendirilenlerle “dini bütün” bir Müslüman arasındaki fark da daha iyi anlaşılıyor.

***

Meydan, kitabı için “Bu kitabı Mehmet Akif’i övmek veya yermek için değil, uydurulmuş Mehmet Akif’e karşı gerçek Mehmet Akif’i göstermek için yazdım. Ayrıca Akif üzerinden Doğu, Batı, İslam, Osmanlı, Türk Bağımsızlık ve Aydınlanma savaşı ile Atatürk üzerine bir kere daha düşünmeyi amaçladım” diyor.

***

(1) VAİZ: Öteki Mehmet Akif / Sinan Meydan / İnkılap / İstanbul, 2015



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları