Kim Vurduya Gitmek...

05 Mayıs 2011 Perşembe
\n

\n

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününde konu ile ilgilenenlerin kimilerinin gözleri yeniden Türkiyeye döndü.

\n

İlgilenenleri sınırlandırmış olmamı lütfen yadırgamayın. Duyduğum zorunluluk nedeniyle böyle bir değerlendirme yapmam gerektiğini düşünüyorum.

\n

Hemen gerekçemi de ekleyeyim. İktidar tarafı Türkiyede basının özgür olduğunu belirtip yaşanan bir sıkıntı varsa yargıdan kaynaklandığını söylemeyi yeğliyor.

\n

Bazı yayın organları ve gazetecileri de haklarında açılmış binlerce soruşturma ve süren davalar bulunmasına karşın, yaşadıklarını basın özgürlüğü kapsamında değerlendirirlerse birilerini üzeceklerini varsayarak üzerinde durmuyorlar.

\n

Avrupa Birliğinin anlı şanlı sözcülerindense hiç ses çıkmıyor. Umarım ki, bugün gazetecilerin üzerine çöken kara bulutların, yürürlüğe girdiğinde Reformdiye niteleyerek alkışladıkları yasa maddelerinden kaynaklandığının ayırdına varmışlardır. Hiç ummam ama utandıkları için suspus olmuşlardır.

\n

***

\n

Dünya Basın Özgürlüğü Günü arifesinde kimi uluslararası kurum ve kuruluşlar yaptıkları açıklamalarla, Türkiyedeki basın özgürlüğünün durumunu irdelediler.

\n

Merkezi ABDde bulunan insan hakları ve özgürlüklerini izleyen Özgürlükler Evi (Freedom House) Türkiyenin notunu 54 olarak açıkladı. Bu notla da dünyada izlenmeye alınan 196 ülke arasında 112nci olduk.

\n

Bizden sonra 84 ülke daha varkolaycılığına koşanlar olursa diye vurgulamak isterim ki Avrupada sonuncuyuz!

\n

***

\n

İfade özgürlüğünün Türkiyedeki geri kalmışlığı, açılan çok sayıdaki soruşturma, binleri aşan basın davası ve hükümlü ya da tutuklu olarak hapiste bulunan 67 gazeteci, eski deyişlekahır yüzünden lütufnitelemesine uygun bir birlikteliğin oluşmasına yol açtı.

\n

Türkiye tarihinde ilk kez 93 basın meslek kuruluşu bir araya gelerek Gazetecilere Özgürlük Platformunu oluşturdu. Platformun ilk uluslararası etkinliği de 3 Mayısta Akatlar Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

\n

Uluslararası 8 meslek örgütünün üst düzey temsilcisinin, Türkiyedeki meslek örgütleri yöneticilerinin, tutuksuz yargılanan gazetecilerin, tutuklu gazetecilerin ailelerinin de katıldığı toplantı gerçekten ilgi çekiciydi.

\n

***

\n

Yargılanan ya da tutuklanan gazeteciler gündeme geldiğinde yargı görevini yapıyorsöylencesinin ardına sığınıp topu yargının üzerine atmak artık inandırıcı gelmiyor.

\n

Bir kere daha yazıyorum. Yargı ya iktidarın çıkardığı yasaları uyguluyordur. Ya da yasalarda olmayan suç tanımlarına dayanarak kararlar alıyordur.

\n

Yasaları uyguluyorsa, yakınılan yasaları değiştirmek siyasal iktidarın görevidir.

\n

Yargı kendiliğinden suç tanımları üretiyorsa da görev Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna düşmektedir.

\n

Gazetecilerin kim vurduya gitmesi, görüldüğü gibi hiç de övünülecek bir durum yaratmıyor.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları