Memurun Tayin Çilesi...

11 Nisan 2013 Perşembe

\n

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, mühendis, doktor, hemşire ve öğretmenlerin de aralarında bulunduğu meslek sahibi kamu görevlilerinin il il dolaştırılmasına (kendi sözleridir) ilişkin çalışma yapıldığını açıkladı.

\n

Eskiden iki nakil, bir yangın yerini tutar derlerdi. Şimdi şehirlerarası taşınma kolaylaştı mı bilemem. Taşınacaklara aile için ödenecek harcırah (yol parası) açık bütçeyi ne kadar zorlar ve sürgünden ne haber soruları da unutulmamalı. Öğrenim ve sağlık nedeniyle bölünmüş aileler yaratılması da cabası.

\n

***

\n

Size bir memur ailesinin zaman zaman sürgünde geçen yaşamını T.C. Nafıa (Bayındırlık) Vekâleti (Bakanlığı) Memurlara Mahsus Sicil Cüzdanından yola çıkarak anlatmaya çalışacağım.

\n

Mehmet Nuri Efendi, İstanbulun fethinden sonra Bursadan getirilip Eyüpe yerleştirilen bir ailenin ikinci oğlu olarak 1891 yılında dünyaya geldi.

\n

Padişahım çok yaşa diye bağırılan dönemin İğrikapı Rüştiyesinde (lise) okudu. Okurken Bahariye Mevlevihanesinin mutribinde ney ve ut meşk etti.

\n

Liseden sonra şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesinin başlangıcı olan Kondüktör Mektebi Âlisi (yüksekokulu) öğrencisi oldu.

\n

9 Ağustos 1914te seferberlik nedeniyle silah altına alınıp yedeksubay adaylığıile devlet memurluğuna adım attı ve Harbiye Nezareti amele inşaat taburlarında göreve başladı.

\n

29 Ocak 1917de Kayseri-Sivas-Niğde askeri yollarındaki görevi başladı. 1 Kasım 1918de terhis edildi.

\n

Bayındırlık Bakanlığınca 11 Ağustos 1919da Çatalcaya, 28 Ağustos 1923te Mustafa Kemalpaşa ilçesine atandı.

\n

Bir yıl sonra şimdi Balıkesir olan Karesiye, oradan da 27 Mart 1929da Aydına nakledildi.

\n

Aydında iken evlendi ve bir kızı oldu. (1932)

\n

4 Haziran 1933te bu kez yeniden Balıkesire atandı. Orada da bir oğlu oldu. (1936)

\n

1937’de Kocaeli merkeze, ardından o zaman Kocaeline bağlı olan Adapazarı, Geyve İstasyon Köyüne (Alifuatpaşa) ve Kandıraya nakledildi.

\n

1943’te oğlunun ilkokula başlama yaşı geldiğinden ailesini İstanbula gönderip İzmitteki İstasyon Otelinde kalmaya başladı.

\n

Kandıradayken Devlet Hastanesi inşaatını devlet adına denetliyordu. 14 Mayıs 1950 seçimi yaklaşırken siyasal nedenlerle bitmemiş inşaatı, bitmiş gibi kabul etmesi istendi. Reddedince konumu yükseltilip Siirte Bayındırlık Müdürü olarak sürgün edildi:

\n

27 Nisan 1950de emekliye ayrılarak devlet görevini bitirdi.

\n

***

\n

Mehmet Nuri Efendi babamdı. Ev taşıma derdinin ceremesine ben de tanık oldum. Ev eşyasının yükte hafif çekmesi için önlemler alınırdı. Örneğin İstanbula taşındığımızda koltuklarımız ve orta masası hasırdandı.

\n

Babam cuma akşamları Adatreni ile geliyor, pazartesi sabahı aynı trenle dönüyordu.

\n

Evin yüküne ablamla benim yüküm de eklenince annemin sorumluluğu daha artmıştı.

\n

Aile ancak 1950de bir araya gelebildi.

\n

***

\n

Kolayca söylenebilen projelerin ardındaki acı gerçeği anlatabilmişsem mutlu olurum.

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları