Merak Bu Ya...

26 Mayıs 2011 Perşembe
\n

Milletvekili seçimine şunun şurasında 17 gün kaldı.

\n

Düzeyi bu derece düşük propaganda sürecini ilk kez yaşıyoruz.

\n

Kimileri kişilik haklarına saldırının doruğa çıkarılması konusunda ellerinden geleni arkalarına koymuyorlar.

\n

Yasaların uygulanmakta olduğu konusundaki kuşkular da bu nedenle tavan yapıyor.

\n

***

\n

Anayasa seçimin temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak yasalarla yapılmasını öngörüyor.

\n

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Haklarında Yasa da 298 sayısıyla 2 Mayıs 1961 günü yürürlüğe girmiş.

\n

O günden bu yana değişmeyen maddelerden biri olan 2nci maddede de seçimler, serbest, eşit, tek dereceli genel oy esasına göre yapılır kuralı var.

\n

Anayasanın temsilde adalet ilkesi nicedir göz ardı ediliyor. Yukarıda andığım 298 Sayılı Yasada öngörülen serbest tanımı bazı seçim çevreleri için, eşit tanımı da tüm Türkiye için neredeyse geçersiz kılınmış durumda.

\n

***

\n

Yıllar öncesindeki seçimleri yaşamış olanlar, seçim afişleri için kimi meydanlardaki duvarlara seçime giren partilerin afişlerini yapıştırmaları için ayrılmış eşit boy ve enlerdeki dikdörtgen yerleri anımsayacaktır.

\n

Uzun yıllar yasalarda yer alan bu uygulama, Türkiyenin ve siyasal partilerin gelişmesine (!) ayak uyduramadığı için yok ve başı boşluk geçer akçe sayılmıştı.

\n

Yasanın İlan ve Reklam Yerleri başlıklı 60’ıncı maddesi ile İlan ve Reklam Yerleri ile İlgili Yasaklar üst başlıklı 61’inci maddesi 8 Nisan 2010 günü çıkarılan 5980 sayılı yasa ile değiştirildi.

\n

Değiştirildi de ne oldu derseniz maddelerin kimi bölümlerini anımsatmaya çalışayım.

\n

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, oy verme gününden önceki otuzuncu günden itibaren kendilerini tanıtıcı poster, parti bayrağı, ilan, pankart veya afiş gibi malzemeleri asmak veya yapıştırmak amacıyla, o seçim çevresi içinde belediyelerce doğrudan kullanılan ve ilçe seçim kurullarınca belirlenen sabit ilan ve reklam yerlerinden süresi, sayısı ve ücreti eşit olmak şartıyla yararlanabilirler. Şu kadar ki seçim zamanı dışında ücretsiz olarak isteklisine tahsis edilen ilan ve reklam yerleri için ücret talep edilemez. Bu yerler siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında eşit olarak paylaştırılır.

\n

(.....)

\n

İlçe seçim kurulu, o seçim çevresindeki ticari amaçlı sabit ilan ve reklam yerlerini oy verme gününden önceki kırkıncı güne kadar belirleyerek seçime katılan siyasi partilere ve bağımsız adaylara yazılı olarak bildirir. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar bu bildirimden itibaren üç gün içinde yararlanmak istedikleri ilan ve reklam yerlerini ve süresini yazılı olarak ilçe seçim kuruluna bildirirler.

\n

İlçe seçim kurulu, başvuruda bulunan siyasi partilere ve bağımsız adaylar arasında bu maddeye göre tahsis yapar.

\n

Tahsis için ad çekimine kadar giden işlemler de cabası.

\n

***

\n

Her sabah yola çıkınca yolun kenarına yeni bir reklam yeri konulduğunu, kimi binalara dev posterler asıldığını görünce meraka kapılmadan edemiyorum.

\n

Ve umuyorum ki, siyasi partiler süresinde başvurmuş, gerekli izni almış ve yararlanmaya başlamışlardır.

\n

Doğrusu aksini düşünmek istemiyorum ama meraktan da kurtulamıyorum.

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları