Bellek Kayması!

30 Haziran 2015 Salı

Seçim sonrasında Sultan sustuğunda “Oh be…” demiştik. Ama yine başladı konuşmaya… Dünyada hiçbir “devlet başkanının” ağzından duyulmayan, “namert”, “alçak” gibi sözleri bağırmaya başladı. Bir hastalığı daha ortaya çıktı… “Bellek” kaybı gözleniyor. “Alzheimer’a”, “bunamaya” giden konuşmalar yapıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin,“Doğu Türkistan’a gözünü kapatıp yönünü dönenler, emperyalizme kule nöbetçiliği yapan Kobani çığırtkanlarını, PKK maşalarını el üstünde tuttu!” sözlerine Sultan şu tepkiyi gösterdi:
“Bazı siyasetçiler çıkıyor şunu söylüyor; güya şahsıma atıfta bulunuyor. Sadece Araplarla, Kobani’dekilerle uğraşanlar Uygur Türklerini unutuyor, diyor. O zata ben söylüyorum: Ya sen o Uygur Türklerinin yaşadığı yere bir kere gittin mi? Ama Erdoğan gitti.”
Aynı sözleri Ağustos 2014’te İzmir’de ilk kez söylediğinde Bahçeli, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’ye yaptığı ziyaretin dört resmini “Kapak olsun” sözleriyle anımsattı. Sultandaki bir yıl sonraki bellek kayması düşündürüyor. Bahçeli 2001’de başbakan yardımcısı olarak Doğu Türkistan’a gitmişti. “İlk ben gittim!” diyen Sultan ise o günlerde “siyasal yasaklı” idi…

Devletin Valileri!
Bizim “Gezi Parkı” olayının benzeri Nev York’ta 28 Haziran 1969’da “Christopher Park” yakınındaki “Stonevall Inn (Taşduvar Hanı) adlı barda yaşandı.
Polis, eşcinsellerin barını basınca, direniş başladı. Çevreden katılanlarla olay büyüdü, polis baskısını yitirdi. Sonrasında eşcinseller ABD’de örgütlenip “Christopher Park’ta” gösteriler düzenlediler.
Bu olay dünyada eşcinsellerin özgürlüklerinin başlangıcıydı. Türkiye’deki eşcinseller de öteki ülkelerde olduğu gibi, 28 Haziran’da İstanbul’da “gökkuşağı” simgeleriyle “onur yürüyüşü” yapar oldular.
Ne ilgisi varsa, valiliğin “ramazan” gerekçesi ile bu yılki yürüyüş yasaklanıp TOMA’larla püskürtüldü. Bir Türk eşcinsel ile bu yıl evlenen ABD’nin İstanbul Başkonsolosu ve eşi ile İstanbul’daki bir İngiliz diplomatı, korumaları olmaksızın yürüyüşe katıldılar.
Ünlü şarkıcı Lady Gaga “Kim bu liderler? Kutlama yapan masum insanlara saldırıyı bırakın. Bu insanlık dışıdır!” sözleriyle, taa ABD’den tepki gösterdi.
İstanbul Valisi, her kimse, kalktı “Grup Yorum’un” konserini yasakladı. Bereket İstanbul Bölge İdare Mahkemesi bu keyfi kararı iptal etti. Konser Bakırköy’de coşkuyla yapıldı.
Temmuz 1970’te ABD’deki ünlü Monterey Jazz Festivali’nde dinlediğim 68 kuşağının öncülerinden, ünlü şarkıcı Joan Baez de sahne aldı. Baez, “Müziğin yasaklanması bir acz, zavallılık belirtisi!” dedi. Lady Gaga ve Baez’in tepkilerinin dünyada nasıl dalgalandığını düşünün!
Ne demişler? “Balık baştan kokar…” Valiler ve büyükelçiler “hükümetin” değil, “devletin” temsilcileridir! Günümüzde valiler Sultan’ın emir kulu oldular.
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun, bir AKP adayının aracına ceza kesmek isteyen trafik polisine “…orospu çocuğu” dediği basına yansıdı.
Patlayan cephanelikte şehit olan 25 askerin cenaze törenine giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e kilim, sucuk, lokum hediye etmesi alay konusu oldu.
Atatürk’ü anma töreninde bazı vatandaşlar hükümet aleyhinde gösteri yaparken, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da istifasını istediler. Bir vatandaşı parmağıyla işaret ederek “Seninle konuşacağım!” diyen vali “Buyurun şimdi konuşalım” yanıtını alınca “Allah belanı versin, diyen o gavatı bana getirin!” diye hakaret etmişti.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı’nın seçim öncesinde AKP adayları ile 600’e yakın köyü ziyaret ettiğini öne sürdü!
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Akçakele sınır kapısındaki olaylar hakkında bilgi soran gazeteciler hakkında “Tehdit IŞİD değil, bu gazeteciler!” diyerek, aralarında muhabirimiz Özlem Topçu ile birlikte bazı meslektaşları gözaltına aldırdı.
Ağrı’da kent ormanının temel atılışında belediyenin “logosuna” yer verilmeyişini eleştiren DBP’li Başkan Sırrı Sakık’a Vali Musa Işın, “Vücut kimyam bozuldu. Titriyorum şu anda… Gerek yok!” dedi.
Karadeniz’de 8 ilin yaylalarını birleştiren karayolunun doğayı tahribine karşı çıkanlara Rize Valisi Ersin Yazıcı, “Tepkiyi anlamıyorum!” yorumunu yaptı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, onarılan Yahudilerin sinagogu için, İsrail’in Mescidi Aksa baskınını anımsatarak “O eşkıyalar Müslümanları katlederken, biz burada onlara sinagog yapıyoruz. İçimdeki büyük kinle konuşuyorum!” dedi.
Ama ne oldu 17 yaşındaki Dilan Alp eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun “marjinal, örgüt üyesi” sözlerine açtığı tazminat davasında, 10 bin lira kazandı…Tuz değil, artık Sultan’ın devleti kokuyor…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları