Özgür Mumcu

İlim Çin’de Bile Olsa

06 Ekim 2014 Pazartesi

İşaret fişekleri atıldı. Düzenlemenin eli kulağındadır. Önce Meclis Başkanvekili Sadık Yakut “karma eğitime” karşı olduğunu söylemişti. Sonra da başka AKP’li siyasetçiler. İktidarın bilinçaltı Akit gazetesi de yardıma yetişti, AKP’nin sendikası da.
Hepsinden önemlisi alternatif milli eğitim bakanı Bilal Erdoğan’ın karma eğitime karşı görüşleri medyaya sızmıştı.
Öyle bir niyetimiz yok deseler de kıymetsiz. Ortaöğretimde başörtüsü için de aynı şeyi üstüne basa basa söyleyip sonra bir günde konuyu halletmediler mi?
Kamuoyunda önceden sağlıklı bir tartışmaya dahi tahammülleri yok.
Koca bir genel seçim kampanyası boyunca bir defa 4+4+4 sisteminden bahsetmeyip, Meclis’e girince karakuşi yöntemlerle, milletvekili tartaklama pahasına eğitim sistemi değiştirilmedi mi?
O sebeple “karma eğitim”in önce sulandırılması sonra da tamamen ortadan kaldırılması sürpriz olmayacak.
Yine hakkında bir işaret fişeğinin fırlatıldığı ancak şimdilik uyutulan “kızlı erkekli öğrenci evleri” konusu da gündeme geleceği anı beklemekte.
Seçimlik din derslerinin pratikte zorunlu hale gelmesiyle bütün okulların dini bir niteliğe kavuşması da bir zaman meselesi.
İmam hatip liselerini güçlendirme tutkusu o raddeye vardı ki TEOG sınavında öğrenciler kilometrelerce ötedeki imam hatip liselerine arzuları dışında atandı.
Kız ve erkek öğrencilerin ayrı okullarda okuduğu, küçücük kızların tesettüre girdiği, imam hatip lisesi olmayan okulların bile din dersleriyle dönüştüğü, üniversite öğrencilerinin kadın ve erkek olarak beraber ev tutamayacağı bir sistem oturuyor.
Herhalde bundan bahsetmenin “laikçi paranoyası” diye itibarsızlaştırdığı günler geride kaldı.
Yine de bayram günü tatsızlık çıkmasın diye hükümetimize bazı akıllar vereyim dedim. Siyasal İslamcı olduğumuz için böyle davranmıyoruz, bu dünyanın her yerinde böyle demeleri için kendilerine malzeme sağlayayım.
South China Morning Post gazetesine bakılırsa Çin’de işler karışık. Nankin’li siyasetçi ve bürokratlar karma eğitime bir son vermek istiyorlar. Öğretmenlerin önemli bir kısmının kadın olması da sorun. Hem öğretmenler kadın, hem kızlarla okuyorlar. Neticede bir “Milli Eğitim” bürokratı Dong Jinyu’ya göre oğlan çocukları artık kadın perspektifinden düşünmeye başlamış. Oysa toplumda erkeklerin “farklı” sorumlulukları varmış ve bu eğitim tarzı o sorumlulukların gelişmesini engelliyormuş.
Bu sebeple Nankin’de 8 numaralı okulun dört sınıfında karma eğitime son verilmiş ve oğlan çocukları çelik bir disiplinle yetiştiriliyormuş. Bu sınıflara devam eden erkek öğrenciler boks dersi alıp mesela elektrikli alet tamiri öğreniyorlarmış. Yaz tatilleri de eğlenceli. Askeri bir kampta erkekçe eğitim alacaklarmış.
Şahane model bence. E tabii bir de buna biraz din dersi eklenirse en ideal sistemi bulmuş oluruz. Herhalde alternatif milli eğitim bakanı Bilal Erdoğan’ın da hoşuna gidecektir.
Karma eğitimi savunmak için İngiltere’deki Eton Koleji’nin falan örnek verilmesi artık çok sıkıcı olduğu için ben de Nankin’deki 8 numaralı liseyi öneriyorum.
İlim Çin’de bile olsa...
Değil mi ama...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları