Perihan Ergun

Yerel Seçimin Getirdikleri

03 Nisan 2014 Perşembe

30 Mart 2014 günü yurt çapındaki yerel seçimde meydana gelen çatışmalarda ve bir de intihar olmak üzere 9 vatandaşımızın yaşamını yitirmesinin verdiği üzüntü dışında, bir başka olayın olmayışı az da olsa tesellimiz oldu. Hatay’ın Kırıkhan ilçesindeki muhtarlık adaylığı nedeniyle çıkan silahlı çatışmada iki vatandaşımız yaşamını yitirirken 4’ü ağır yaralı olmak üzere 13 kişinin de yaralandığı haberi ekranlara yansıdı. Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı Yuvacık köyünde adaylığını koyan eski muhtarla yeni adayın akrabaları arasında çıkan kavgada 6 kişinin yaşamını yitirmesinin ortaya koyduğu ilkellik epeyce üzüntü verici oldu. İnsanlık ayıbı ve günahı sayılabilecek bu acımasızlıkların temelinde, çağdaş uygarlıkla eğitim eksiklikleri olan toplumun baş sorunlarından yattığı bilinirken, hâlâ daha Köy Enstitüleri gibi eğitim kurumlarının oluşturulamayışı kırsal kesimdeki vatandaşlarımızın haklarının yok sayılmasının sonucudur.

***

Yerel seçimlerde yurttaki tüm partiler yer aldıysa da sandıktaki oy oranlarıyla AKP, CHP, MHP, BDP, HDP ve Saadet Partisi öne çıkan partiler oldular.
Halk arasında, 17 Aralık operasyonlarıyla iktidardaki AKP ile partinin dört bakanının rüşvet ve yolsuzluk suçlanmaları ve bunun sonucu yaşanan olaylar nedeniyle yerel seçimde iktidar partisinin oy kaybedeceği düşüncesi doğmuşsa da ben, RTE’nin meydan mitinglerinde gene mazlumiyetle mahrumiyete başvurarak gerçekdışı söylemlerinde Pensilvanya’daki eski dostu, yeni düşmanı Fethullah Gülen ve buradaki cemaatiyle ana muhalefetin birlikteliğini uydurduğu suçlamalarının, topladıkları kalabalıkları inandırma çabalarının etkin olacağını ve partisini aklayacağını tahmin ediyordum. Bu düşüncem seçimde aldığı oylarla doğrulandı. CHP’nin yıllardır seçimlerde kalesi sayılan Antalya’nın bile az farkla da olsa belediye başkanlığını AKP aldı. Öyle ki AKP, BDP’nin güçlü olduğu doğu ve güneydoğu yörelerinde de muhtarlıklarla belediye başkanlıklarına sahip olabildi
Buna karşın CHP, Trakya’da Kırklareli’nden başlayarak Edirne’ye kadar hemen hemen tüm il ve ilçeleriyle köylerinde belediye başkanlıklarıyla muhtarlıklarda ön sırada yer aldı.
Bir de Çanakkale kıyılarından başlayarak tüm Ege kıyılarındaki yerleşimlerle halkın AKP’ye karşı birleşimiyle İzmir’in Kuvvayı Milliye ruhuyla M. K Atatürk’e bağlılığıyla, yıllardır efelikle sürdürdüğü CHP’liliği bu seçimde de etkin oldu. Bu kazanımlara karşı, yıllardır CHP’nin elindeki Aliağa, Ödemiş, Kemalpaşa, Menderes,Torbalı, Selçuk’la Kiraz ve Kınık gibi önemli kayıpları da üzüntü verici oldu. Bu kayıplar, CHP yönetimini yenilgi sebepleriyle çare aramaya yönlendirebilirse belki de yararlı olmuştur denebilir. Bunlar gibi, Mersin, Antalya, Adana gibi önemli yerler elden gitti.
Ege ile Marmara’da önemli yeri olan Balıkesir, Samsun, doğuda partiye ve Atatürk’e bağlılığını meydanına diktiği eşsiz görüntü ve güzellikteki heykeliyle simgeleyen Artvin ve doğuda, güneydoğudaki kentlerle yurt çapında birçok ana kentlerin kaybı... yetmedi bir de Sayın Kılıçdaroğlu’nun Dersim adını yeğlediği kendi kenti Tunceli’de de BDP’nin kazanımı üzücü. CHP yönetiminin kişisel kaprislerinden vazgeçip, genel başkanlarının yanında, akıllarını başlarına toplayarak bu kayıpların nedenlerini saptamaları, bunu yaparken de halkla birlikte çareleri oluşturmalarını öneririm. Bu öneriyi partinin her kademesinde yıllarını vermiş olmam ve Atatürk’ün ilkelerini çizdiği Altı Ok’a bağlılığımla hak sayıyorum.
CHP’nin Ankara adayı Sayın Mansur Yavaş 30 Mart akşamı sayımın başladığı anlardan beri seçimi kazandığı, Gökçek’in kaybetiğini söyleyerek savaşımını veriyor. Kazanmasını diliyorum.

***

Bilindiği gibi 2014’ün Ağustosu’nda Cumhurbaşkanlığı, 2015’te de genel seçim var. Hiç zaman kaybetmeden laik, demokratik sosyal cumhuriyetimizin, vatanımızın her türlü musibetten kurtarılması amacıyla ve gerçek nitelikleriyle ortaya çıkması için İstiklal Savaşı verircesine çaba göstermeliyiz. Aksi halde yok olup gideceğiz.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Torbadan Öcü Çıktı 18 Eylül 2014

Günün Köşe Yazıları