Şehriban Kıraç

Ekmekte kara oyun

22 Ocak 2013 Salı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yapılacak değişiklikle beyaz ekmek içindeki kepek oranı yüzde 35’ten en az yüzde 65’e çıkarılacak.

Yüksek oranlarda beyaz ekmek tüketiminin obeziteden şekere kadar çok sayıda hastalığa neden olduğu iddia edilirken uzmanlara göre biri diğerinden zararlı değil. Ekmek tüketiminde çeşitlendirmenin özendirilmesi gerekiyor. Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, beyaz ekmeğin besin değeri açısından değerli olduğunu, tam buğday ekmeğinin besin açısından daha fazla değerli olduğunu vurguladı. Boyacıoğlu, “Biri diğerinden daha zararlı değildir. Dengeli ve çeşitli beslenme özendirilmeli. Ülkemizdeki sıkıntı şu: Biri zararlı diğeri yararlı. Yurttaşlar bir gün buğday ekmeği yiyiyorsa, diğer gün çavdar, beyaz ekmek yemeli. Her ekmekte alınan besin farklıdır” dedi.

Zorlama, yasaklama ile beyaz ekmek tüketiminin azaltılamayacağını vurgulayan Boyacıoğlu; bunun halka anlatılması, tüketicinin yeni ekmekleri ve tatları kabul etmesi, bunun için bir geçiş süreci olması gerektiğini anlattı.

İstanbul Ekmek Fırıncıları Sanatkârları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer, fırıncıların talebe göre ekmek ürettiklerini belirterek beyaz ekmeğin zararlı olduğu tartışmalarının büyük firmaların bu alana girmesi ile aynı döneme denk geldiğini söyledi. Özer’in konuşmasının satırbaşları şöyle:

• Biz fırıncılar olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izin verdiği unu, mayayı ve tuzu kullanıyoruz. Zararlı bir şey yapmıyoruz her şey devletin denetiminde.

• Devletin kontrol ettiği yerden un alıyoruz. Hammaddeciye, mayacıya ceza yok bizi cezalandırıyorlar. Eğer ki beyaz ekmek zararlıysa o zaman yufka, simit ve baklavanın da yasaklanması gerekiyor. Büyük firmalar bu alana girince bizi cezalandırmaya başlıyorlar.

• Ekmekte katkı maddesi kullanmıyoruz. Bizim laboratuvarlarımız yok ki denetim yapalım. Bakanlık gelip denetlesin, katkı maddesini kim koyuyor baksın. Önce değirmenleri denetlesin.

• Hangi ekmeğin yararlı olduğu konusunda devletin yurttaşları bilinçlendirmesi gerekiyor. Bunu kamu spotlarıyla reklamlarla anlatması lazım. Yasakla beyaz ekmek tüketimi azaltılmaz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları